fallback

Инвеститорите търсят сигурност в активи убежище като златото, йената и франка

Пазарните участници очаква заседанието на ЕЦБ днес

11:34 | 21.01.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Американските фондови пазари оставиха зад гърба си една силно волатилна сесия, в която в крайна сметка превес взеха мечките. Първоначалният значителен спад в стойността на основните индекси, породен от поредното поевтиняване на петрола бе отчасти неутрализирано, след като „черното злато“ успя да изтрие част от загубите до края на търговската сесия. Въпреки това обаче, основните индекси в САЩ отново се понижиха, като този път DJIA се подхлъзна с 1.6% до 15 766.74 пункта, а S&P 500 изгуби 1.2%, спадайки до 1 859 пункта. Измерителите възстановиха повече от половината от загубите, след като сините чипове бяха загубили 565 пункта, а завършиха сесията със спад от "само" 249 пункта.

Поевтиняването на петрола влияе изключително негативно на относително по-рисковите фондови пазари, след като наблюдаваме позитивна пазарна корелация между тези два актива. Освен това по-ниските цени на суровината намаляват дела на капиталовите разходи в разчета на компаниите. Също така спадът на енергийния сектор рефлектира и върху представянето на индустриалния сектор, след като и двата са изложени на рисковете от колебанията в цената на петрола, което от своя страна неутрализира доброто представяне на останалите сектори, като този на здравеопазването например.

През вчерашния ден американският лек суров петрол се срина до 26.85 долара за барел, но в крайна сметка успя да приключи деня на ниво от 28.35 долара за барел. Вследствие на продължаващото понижение в цената, Венецуела отправи искане към ОПЕК за спешна среща, на която да се обсъдят мерки за излизане от текущата ситуация. Това обаче бе счетено за слабо вероятно от други 4 страни, които членуват в организацията. Начело с лидера Саудитска Арабия, ОПЕК не дава индикации, че ще намали добивите си, които вече са на рекордно високи нива. Отмяната на санкциите срещу Иран дойде в неподходящ момент, в който пазарът вече бе залят от предлагане. Ако цената спадне под 20 долара за барел, много производители ще бъдат принудени да напуснат пазара, като текущите спадове са доста болезнени за не дотам конкурентните членки на ОПЕК като Венецуела. Ако добивите не бъдат намалени, остава вероятно цената на „черното злато“ да спадне дори под 20 долара за барел. Инвеститорите се намират в една нестабилна среда, от която търсят повече сигурност във възприеманите за убежище активи като японската йена, златото и швейцарския франк.

Японската валута записа ръстове спрямо долара, след като поскъпна до 116.50 в края на азиатската сесия. Златото също бе подкрепено от текущата пазарна обстановка, поскъпвайки вчера от 1 087 до 1 109 долара за тройунция. Франкът се движи към паритет с долара, като днес валутната двойка достигна 1.0012. Еврото последва поскъпването на японската йена, след като записа печалби спрямо зелените пари до 1.0975 вчера. Днес обаче единната валута очаква срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в 15:30 часа българско време. Пазарната обстановка на намалена склонност на инвеститорите да поемат риск би се оказала в полза за еврото. Въпреки това обаче, спадащата цена на петрола би била причина ЕЦБ да пристъпи към засилване на количествените улеснения, което да натисне единната валута надолу. На срещата днес институцията се очаква да подскаже своите намерения по отношение на рисковете от инфлация, както и мерките за борба с ниските нива на растеж в еврозоната. Очаква се централните банкери да не пристъпят към понижение на лихвените нива, оставяйки ги на ниво от 0.05%. Също така институцията вероятно няма да промени и лихвите по депозитите към централната банка, които се очаква да останат на отрицателното ниво от -0.3%, както и лихвите по заемите от институцията, които са на ниво от 0.3% от 9 декември 2015 година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

BUND

Облигацията за пореден път доказа, че е един от най-стабилните инструменти на пазара. Бундът регистрира нов рекорден максимум, след изключително стабилно покачване от юни 2015 г. насам. Стабилен, ниско волатилен тренд, даващ възможност за покупки при всяка корекция между 30% - 60% по Фибоначи. Песимистичният ни сценарий за корекция до нива около 153.00, не се случи, което може само да увеличава доверието към облигацията. За разлика от турбулентния индекс DAX, лутащ се между крайности, бундът съвсем тенденциозно печели позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:20 | 10.09.22 г.
fallback