fallback

Новата доза несигурност на глобалните пазари подкрепи японската йена

Очакванията за допълнителни стимули в Китай биха засилили спекулациите за обезценяване на валутата на икономика номер две

11:16 | 20.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Поевтиняването на петрола под 28 долара за барел доведе до нова доза разпродажби на азиатските фондови пазари. Хонгконгският Hang Seng се свлече до най-ниската си стойност за последните близо 4 години, спадайки с 3.5%. Ударът, който понесе японският Nikkei също бе значителен, като индексът изтри 3.71% от стойността си, което представлява спад от над 20% за измерителя от достигнатите върхови стойности през юни 2012 година. Освен пониженията на цената на петрола, инвеститорите остават неспокойни и по отношение на икономическия растеж и стабилността на юана в Китай. Въпреки че централните банкери засилиха отново позициите на юана спрямо долара днес, властите в страната се очаква да предприемат допълнителни стимулиращи мерки, част от които се изразяват в понижение на задължителните резерви за банките. Това от своя страна би засилило спекулациите за обезценяване на валутата на икономика номер две, довеждайки до засилване на инвестициите в активи-убежища.

Новата доза несигурност подкрепи японската йена днес, която поскъпна спрямо долара до 116.41. Пазарните участници продължиха закупуването на йени, дори след като китайските власти обявиха, че ще инжектират 600 млрд. юана, с цел подкрепа на средносрочните нужди от ликвидност. Еврото също бе подкрепено от повишените опасения на инвеститорите, като единната валута се покачи спрямо долара до 1.0963. Понижението в котировките на петрола успя да изтрие и по-голямата част от натрупаните печалби на Wall Street. Dow Jones Industrial Average записа минимален ръст от 0.17%, а S&P 500 скромните 0.05%, като след поевтиняването на „черното злато“, индексите се отправиха стремглаво към понижения.

Американският лек суров петрол поевтиня до 27.43 долара за барел, а Брентът записа спадове до 28.04 долара за барел. Международната енергийна агенция сподели, че цената на петрола би се понижила още през тази година, тъй като пазарът не би бил способен да акумулира огромното количество от суровината, идващо от производители като Иран. Отмяната на санкциите върху Иран ще добави още 300 000 барела дневно до края на първото тримесечие, което ще намали ефекта от очакваното понижение в размер на 600 000 барела на ден от производители извън ОПЕК. До средата на годината обаче се очаква предлагането на „черното злато“ да надвишава търсенето с между 1 млн. до 1.5 млн. барела дневно, което да продължи да натиска цената надолу или да пречи на нейното възстановяване.

Спадът в цената на суровината доведе и до поевтиняване на канадския долар. Валутата се повлиява негативно и от спекулациите за понижение на основния лихвен процент в страната. Новината ще бъде обявена днес в 17:00 часа българско време, като евентуално понижение на лихвите би довело до загуби за позициите на канадската валута, която се обезцени спрямо долара до 1.4653. Освен това инвеститорите ще се фокусират и върху данните за индекса на потребителските цени в САЩ за месец декември в 15:30 часа българско време, което би могло да компенсира негативните данни за икономика номер едно от петък. Също така в 17:30 часа ще станат известни запасите на петрол в САЩ, като очакванията са за увеличение, което от своя страна да задълбочи поевтиняването на суровината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Двойката е в режим на консолидация повече от месец насам. Задържането на цената около низходящата трендлиния показва силата на купувачите. За момента те удържат цената и не ѝ позволяват да поднови низходящото си движение. От друга страна доларът поскъпва спрямо кошница от валути и не позволява на еврото да завоюва нови, по-високи стойности. От това коя валута първа ще отстъпи, зависи дали ще видим нов ръст или рязко поевтиняване. От фундаментална гледна точка ситуацията се остава непроменена с по-силен долар и по-слабо евро. От техническа гледна точка трендът е твърдо низходящ. Преди да видим пробив на структурната съпротива при 1.1466, можем да очакваме големите импулсни движения да са в низходяща посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 09.09.22 г.
fallback