fallback

Британският паунд докосна 5-годишен минимум

Сривът беше провокиран от новините, че индустриалното производство на Острова се е свило с 0.4% за месец ноември

12:16 | 13.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Вчерашният ден бе особено тежък за британския паунд, който поевтиня срещу основните си конкуренти, след като стана ясно, че индустриалното производство на Острова се е свило с 0.4% за месец ноември. Това подкопа стерлинга, който се срина спрямо долара до 5.5-годишно дъно при 1.4351. Единната валута поевтиня както спрямо долара, така и спрямо австралийските пари респективно до 1.0810 и 1.5340. В сряда към 12:00 часа българско време британският паунд се обменяше за 1,4465 долара.

Задоволителните данни за китайския търговски баланс повлияха и върху индексите в Азия, като те записаха първото рали за 2016 година. Японският Nikkei скочи с 2.88%, след достигнатото едногодишно дъно, докато хонконгският Hang Seng добави 1.61% към стойността си. В комбинация с положителния търговски баланс, опитите на Народната банка на Китай да стабилизира позициите на юана би могло да се интерпретира като засилване на решителността на институцията за борба със спекулациите, касаещи валутата на страната. След като по-сигурните активи бяха изместени от фокуса на инвеститорите, еврото и йената записаха загуби. 

Вчерашният ден остави на зелена територия и американските фондови пазари, които въпреки новия срив на цената на петрола записаха повишения. Технологичният и здравният сектор бяха двигатели на ръста, който до следобедните часове бе застрашен от поевтиняването на „черното злато“ до най-ниската му стойност от декември 2003 година. В крайна сметка обаче, DJIA нарасна с 0.72%, а обширният S&P 500 се покачи с 0.78%. Късното рали на измерителите остава в известна степен изненадващо, но липсата на негативни новини, както и записаните падения от началото на годината наклониха везните към възстановяване. В Европа също не липсваха позитивни движения, като германският DAX и френският CAC 40 се извисиха респективно с 1.6% и 1.5%. Ръстът на европейските измерители бе повлиян както от по-силната политика на Народната банка на Китай и стабилизиращия се юан, така и от отслабените позиции на еврото.

Американският лек суров петрол поевтиня до 29.93 долара за барел, което представлява най-ниското ниво за суровината от 12 години насам. Текущото свръхпредлагане на „черното злато“ играе ролята на основна тежест за котировките на петрола. Брентът от своя страна се свлече до 30.34 долара за барел, като и двата сорта са загубили около 20% от стойността си от началото на годината досега. Вероятно обаче ниската цена на суровината ще привлече засилване на търсенето от Китай, който се старае да запълни резервите си, което би означавало, че търсенето ще остане на задоволителни нива през 2016. Проблемът за петрола остава излизането на Иран на пазара и разногласията в ОПЕК, което ще задълбочи свръхпредлагането. Енергийната информационна агенция ще обяви нивата на запасите в САЩ днес в 17:30 часа българско време, като очакванията са за ръст от 1.9 млн. барела.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

След незадоволителните данни за промишлеността на Острова, лирата се обезцени рязко спрямо долара, достигайки 5–годишно дъно. За момента първата надежда за прекъсване на низходящия импулс е подкрепата при 1.4228. Дали бариерата от седмичен порядък ще успее да удържи двойката, остава само предположение. През днешната сесия вероятно ще има нов натиск върху паунда – късите позиции са приоритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:11 | 10.09.22 г.
fallback