fallback

Еврото спря поскъпването спрямо долара

След като единната валута достигна месечен връх спрямо долара при 1,1042, започна да се отдръпва от тези нива

10:34 | 11.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Пренасищането на петрол в глобален мащаб в комбинация със забавените темпове на растеж в Китай, който е и най-големият потребител на суровини в света, продължават да оказват негативно влияние върху множество фондови пазари. С наближаването на очакваната среща на Федералния резерв на САЩ (Фед), на която ще стане ясно дали институцията ще предприеме увеличение на лихвените нива в страната, несигурността у пазарните участници нараства, което води след себе си препозициониране на активи. Повечето азиатски компании реализираха загуби като цяло през седмицата, докато японският Nikkei нарасна близо с 1%, последвайки леките печалби на Wall Street от 0.47% за DJIA и 0.23% за S&P 500. По този начин основните индекси отвъд Океана сложиха край на 3 поредни сесии на червена територия.

За разлика от Евалд Новотни, който сподели, че очакванията на пазара за по-смели монетарни стимули на Европейската централна банка (ЕЦБ) са били доста завишени, друг представител на институцията Ерки Лийканен изяви мнение, че централните банкери са готови да поднесат и допълнителни мерки за борба с ниските нива на инфлация в еврозоната. Така, след като единната валута достигна месечен връх спрямо долара при 1,1042, започна да се отдръпва от тези нива, поевтинявайки вчера спрямо зелените пари до 1.1014. Въпреки това пазарът реагира изненадващо остро след конференцията на ЕЦБ и валутната двойка така и не се върна до нивата около 1.0600 преди рязкото поскъпване на еврото.

Въпреки загубите за долара спрямо еврото през последната седмица, различията в монетарните политики на Фед и ЕЦБ се очаква да подкрепят зелените пари в дългосрочен план. Пазарните участници очакват да видят първото повишение на лихвените нива в САЩ от близо десетилетие, което да окаже своята подкрепа за долара спрямо единната валута. Вероятността това да се случи на 15-16 декември към момента възлиза на 85%. Въпреки временната слабост на долара, петролът продължи да поевтинява, достигайки най-ниските нива от 2009 година насам.

„Черното злато“ записа нови падения, поради опасенията за пренасищане на пазара. ОПЕК е достигнала най-високите нива на производство през ноември, в сравнение с който и да е друг месец от втората половина на 2008 година насам. Организацията е произвела 230 000 повече барела през изминалия месец спрямо октомври, което представлява 31.695 млн. барела дневно, което бе резултат главно от рекордно високото ниво достигнато от Ирак. На New York Mercantile Exchange американският лек суров петрол спадна до 36.53 долара за барел, докато Брентът пропадна до 39,45 долара за барел на ICE в Лондон. И двата сорта петрол достигнаха техните най-ниски стойности от февруари 2009 година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

След поевтиняването на долара и поскъпването на йената, (валута смятана за убежище, предвид падащите цени на петрола) двойката достигна с чисто движение до подкрепата при 121,25. Доларът от своя страна продължава да намира подкрепа в очакване на срещата на Фед. Ако цената се задържи около 121,25 през идната седмица, това ще ни даде възможност да отворим дълга позиция с част от стандартния, залагайки, че Фед ще повишат лихвата. Ако се получи рязко поскъпване на зелените пари ще сме позиционирани на най-добрата цена, а ако се случи обратното, загубата ще бъде само част от стандартната. Разбира се при подобни предварителни сделки трябва да знаем, че шансът за успех е 50 на 50. Основанието за подобен вход в дълга позиция се базира и на техническия анализ, който ни показва силен тренд с пропорционална корекция и достатъчно отдалечен стоп, който вероятно няма да бъде засегнат, ако има голям пазарен шум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:36 | 10.09.22 г.
fallback