fallback

Доларът поскъпна заради увеличените очаквания за по-високи лихви тази година

Щатският долар се насочи отново към 7-месечен връх спрямо кошница от 6 основни валути

11:16 | 10.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар се насочи отново към 7-месечен връх спрямо кошница от 6 основни валути. Пазарните участници промениха представата си, касаеща монетарната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед) след силните данни за трудовия пазар в страната. Инвеститорите оценяват възможността централните банкери да повишат лихвените нива през декември на повече от 70%, което подкрепя ръста на зелените пари. По-високите лихви привличат капитали насочени към долара, което би довело до неговото поскъпване спрямо валути с лихвени нива близо до нулевите равнища като еврото и японската йена. Освен това Европейската централна банка (ЕЦБ) е близо до консенсус гласящ, че лихвите, с които се облагат банките в еврозоната ще станат отрицателни през декември, което още повече ще допринесе за негативното движение на валутната двойка.

Еврото започна днешния ден с поевтиняване спрямо долара. Единната валута се обезцени до 1.0736, насочвайки се към дъното от петък при 1.0705. Срещу йената, доларът възвърна част от изгубената територия вчера, напредвайки до 123.33 към края на търговията в Токио. След понижените очаквания за инфлацията във Великобритания, които понижиха стерлинга в четвъртък до 1.5204, а след това заради силните данни от САЩ паундът спадна до 1.5026, докато вчера валутата на Острова записа ръст, възвръщайки загубената територия до 1.5127.

Австралийският долар започна деня с отрицателни нагласи, заради незадоволителните данни за индекса на потребителските цени в Китай. Страната продължава да изпитва дефлационни проблеми, след като инфлацията в страната е достигнала 1.3% при очаквани стойности от 1.5% година по-рано. Австралиецът се понижи до 0.7042, отдалечавайки се от върховите нива вчера при 0.7069.

Очакванията за повишаването на лихвените нива през декември подхлъзнаха фондовите пазари в САЩ, в резултат на което основните измерители като DJIA, S&P 500 спаднаха с около 1%. Тези нагласи, заедно със слабите данни от Китай доведоха до разпродажби на азиатските фондови пазари. Хонгконгският Hang Seng се понижи с 1.62%, докато японският Nikkei успя да се задържи на положителна територия с ръст от 0.15% след поевтиняващата йена. Въпреки че в понеделник азиатските борси се възползваха от намеренията на Китай да отвори пазара за нови първични публични предлагания, което доведе до ръстове на повечето измерители в Азия, днес пазарите дадоха гласност на нагласите за повишаването на лихвите в САЩ и последваха загубите от Wall Street.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

След тест на подкрепата при 2.1171, цената отскочи в обратна посока и в момента се намира непосредствено под низходящата тренд линия. Вероятността за ново поевтиняване е голяма и вариантите за преследване на низходящото движение са два. Можем още сега да отворим къса позиция с много малък обем, а след пробив на 2.1320 да прибавим към експозицията си. Идеята е, ако движението започне след тест на низходящата линия да сме продали на най-добра цена, в най-добрия момент.

В случай, че поскъпването продължи и двойката премине над 2.1616 да затворим минимална загуба. Вторият вариант е да изчакаме пробив на 2.1320 и директно да продадем с целия предвиден обем и да поставим стоп над 2.1616, а при преминаване на цената над локалния максимум – образуван след пробива на 2.1320, да затворим половината от позицията на загуба. Различията в предложените 2 варианта по-горе са единствено в потенциалната печалба/загуба. В единия случай ще имаме по-голяма печалба, но с малко по-голям риск, докато при първия вариант ще имаме по-малка печалба, но ще бъде с по-малка загуба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 11.09.22 г.
fallback