fallback

Разочароващи данни от САЩ продължават да подкопават позициите на долара

Британският паунд поскъпна драматично, след като безработицата на Острова спадна до 5,4%

11:36 | 15.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Доларът продължи да се колебае около 7-седмично дъно спрямо кошница от 6 основни валути по време на азиатската търговия днес. Слабите данни за продажбите на дребно в САЩ подкопаха още повече разколебаните позиции на зелените пари. За поевтиняването на долара допринесе и най-големият спад в производствените цени от 8 месеца насам. Като измерител на инфлацията, този показател дава представа за нивото на растеж в икономиката, като съответно понижение в тези стойности не предполага устойчив ръст на американската икономика. В същото време британският паунд поскъпна драматично, след като безработицата на Острова спадна до 5,4% при очаквани стойности от 5,5%. Това доведе до рали на стерлинга спрямо долара до 1,5494, с което паундът почти неутрализира загубите започнали на 18 септември.

Щатският долар поевтиня спрямо еврото до 1,1490, което е най-ниска стойност за валутата на първата икономика от 26 август. Зелените пари изгубиха позиции и спрямо японската йена, като спадът бе до 118.62, след което се завърна на ниво от 118,85. Слабите новини както от САЩ, така и от Япония в крайна сметка доведоха до поскъпване на йената. Този ръст обаче се дължи повече на разочароващи новини от САЩ, колкото на положителни очаквания за йената, тъй като се очаква нова порция стимули за икономиката на островната страна, която се опитва да се пребори с дефлацията. Инвеститорите по-скоро насочиха капитали към американските 10-годишни облигации, отколкото към смятаната за валута-убежище йена.

Въпреки тежките загуби за долара, според „Бежовата книга“ на Федералния резерв на САЩ (Фед) икономиката на страната е нараснала с непретенциозно темпо, което все пак подхранва надеждите, че централните банкери ще пристъпят към повишение на лихвените нива, ако не този месец, то през декември. Засега обаче позициите на долара остават колебливи. Зелените пари поевтиняха спрямо австралийския и новозеландския долар, като стоковите валути се търгуваха близо и дори над 3-месечни върхови нива. Ръстът за австралиеца бе до 0,7351, докато валутата на Нова Зеландия поскъпна значително до 0.6845, което е най-висока стойност от 30 юни насам. Канадският долар също се възползва от падението на долара, достигайки отново нивата около 1,2900 долара.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

След вчерашните негативни данни за САЩ долара поевтиня и регистрира пореден низходящ импулс спрямо останалите 6 основни валути. В резултат на това EUR/USD поскъпна и успя да затвори дневен бар над съпротивата при 1,1456. През днешния ден акцентът ще бъде върху молби за помощи подадени от безработни в САЩ. Данните ще бъдат публикувани в 15:30 ч. и до голяма степен ще повлияят върху настроенията на пазара. Все пак трябва да знаем, че двойката средностатистически е поскъпнала достатъчно. Това може да върне цената обратно надолу, дори и данните отвъд Океана да са отрицателни, което би довело до поевтиняване на долара. Ако видим подобна дивергенция, между данни и пазарна реакция при EUR/USD, тя ще ни позволи да купим евро срещу долар на много по-добра цена. Такава покупка ще бъде и технически издържана и фундаментално подкрепена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
fallback