fallback

Загубите за долара се увеличиха след негативните новини от Китай

Разочароващите сигнали от икономика номер две намаляват вероятността за повишение на лихвените нива в САЩ, което тежи на зелените пари

10:42 | 14.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар продължи да губи позиции спрямо еврото и йената, след като негативни новини от Китай възвърнаха предпазливите настроения при пазарните участници. Разочароващите сигнали от икономика номер две намаляват вероятността за повишение на лихвените нива в САЩ, което от своя страна тежи на зелените пари. Инфлацията на потребителските цени в Китай за септември се е понижила повече от очакваните нива, засилвайки притесненията за забавянето на икономическия растеж в страната. Несигурната обстановка в Китай би ограничила решението на Федералния резерв (Фед) на САЩ по отношение на лихвените нива до изчакване на по-удобен момент за решителната стъпка. Освен това, износът в икономика номер две е намалял с 20% през изминалия месец, което още повече затвърждава негативните настроения, които се завърнаха на пазарите.

Японската йена поскъпна спрямо долара до 119,47 в ранните часове на търговията днес. Това е най-ниското ниво за валутната двойка от 2 октомври насам. Натиск обаче нямаше единствено спрямо долара. Очакванията, че Японската централна банка ще лансира нова вълна парични стимули в края на месеца натежава и върху йената. Зелените пари се представиха зле и спрямо еврото. Единната валута поскъпна до 1,1410, достигайки върхова точка от 3.5 седмици насам.

Австралийският долар се отдалечи от 2-месечния връх при 0,7381, поевтинявайки спрямо долара до 0,7198 вчера. Негативните новини от Китай и опасенията, че свръхпредлагането на петрол ще продължи още една година се оказаха пагубни за австралиеца. Новозеландският долар също загуби позиции срещу зелените пари. Валутата на островната страна завърши вчерашната битка на ниво от 0,6644 долара, отдалечавайки се от върховите нива достигнати в понеделник.

Опасения за дефлация удари и британския паунд, който загуби установения моментум срещу долара, след като потребителските цени записаха минимално понижение, което намали очакванията за повишение в лихвените нива и на Английската централна банка. Стерлингът поевтиня до 1,5200 долара вчера, но успя да възстанови позиции до 1,5254, а днес се очакват отново ключови за паунда новини в 11:30 българско време.

Тревогите, свързани с глобалната забавяща се икономика, дадоха своя принос към червената сесия на Wall Street. В началните часове на търговията обаче, S&P 500 достигна 7-седмичен връх, но после се ориентира към загубите и пропадна с 0.2%. Негативните новини от Китай индикират притеснения на инвеститорите за по-слаб стокообмен между двете страни, което неминуемо води до отрицателни резултати по американските фондови пазари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Двойката продължава да се движи неясно в приблизително страничен коридор. Движенията са накъсани на по-малките времеви рамки. Фазата на нестабилност, в която се намира двойката на тези по-малки рамки, е част от силен възходящ импулс на 4-часовата рамка. Този импулс е достигнал оптимално разширение и още през днешния ден може да станем свидетели на сравнително рязко обръщане на посоката. Сценарият за още един натиск на еврото не е изключен, но не бива да очакваме по-голямо движение от разстоянието между настоящата цена и съпротивата около 1,1456.

Краткосрочни покупки в рамките на деня до съпротивата няма да са неразумно участие и ще бъде агресивен ход. През следващите дни доларът има сериозен потенциал да поскъпва спрямо кошницата от валути (средна стойност на долара спрямо 6-те основни валути). Подобно поскъпване ще се отрази негативно за еврото, което ще окаже натиск на EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 07.09.22 г.
fallback