fallback

Валутните пазари в очакване на доклада за заетостта в САЩ

Кризата в Китай доведе до това акциите в Европа да запишат най-лошия месец от 4 години насам

13:58 | 31.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател

Докладът за заетостта в САЩ, който ще бъде публикуван в четвъртък, привлича вниманието на инвеститорите с влиянието, което може да окаже върху решението на Фед да увеличи лихвените нива. Разочароващите данни от началото на месеца прокараха убеждението, че тази решителна стъпка няма да бъде взета през септември. Очакванията на пазарните участници са, че в петък тази идея по-скоро ще се затвърди, отколкото да преобърне настроенията и централните банкери да пристъпят към повишение на лихвите. Такъв сценарий би подкрепил щатския долар, но би имал негативен ефект върху индексите и златото.

Като цяло икономическата картина в икономика номер едно изглежда разнопосочна. От една страна, безработицата в САЩ се е снижила до 5,3%, в сравнение с 10% през 2009 година. От друга страна, инфлацията е под целевите нива от 2% на година, зададени от Фед, вече цели 3 години. Всъщност едва ли добри данни за новосъздадените работни места би накарало Фед да повиши лихвите, докато разочароващи данни може да отложат решението чак до 2016 година.

Имайки предвид и несигурността в Китай, който е значителен потребител на петрол и злато, прогнозите за двата актива не са позитивни, като се очаква средните стойности за златото да бъдат около 1 150 долара за тройунция. През последните 2 дни петролът пък записа рекордни печалби за последните 6 години. Инвеститорите прибираха реализираните печалби след значителния ръст на „черното злато“, което спря поскъпването на суровината. Въпреки това инвеститорите все още са предпазливи и не крият опасенията си от завишеното предлагане, което не дава възможност за ръст в цената на петрола. Освен това забавеният икономически растеж след увеличение на лихвите също би натежал върху котировките на суровината.

Кризата в Китай доведе до това акциите в Европа да запишат най-лошия месец от 4 години насам. Освен това коментарите, че китайското правителство няма повече да поддържа фондовите пазари чрез големи изкупувания на ценни книжа, се отразиха върху цената на индексите от двете страни на Океана. Индустриалният Dow Jones, германският DAX и френският CAC 40 поевтиняха в ранните часове на днешната търговия, също повлияни и от опасения за повишение на лихвите през септември, надежда за което се подхранва от предстоящите изключително важни данни за американския трудов пазар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

След сериозните загуби, които претърпя еврото през последните сесии, през днешния ден единната валута направи опит за поскъпване, който достигна до съпротивата при 50%-та Фибоначи корекция. При ново възходящо движение, ключовото ниво на съпротива се намира около 1.1366, докато текущата подкрепа остава при 1.1150. Средносрочният възходящ тренд, започнал от средата на март насам, остава валиден, давайки предимство на еврото спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 12.09.22 г.
fallback