fallback

Новозеландският долар поскъпна след срещата на местната централна банка

Британската лира също нарасна чувствително на фона на очакванията за скорошно повишаване на лихвените равнища

12:13 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар продължава с колебливото си представяне, задържайки се в близост до най-ниските си нива за последната сесия. В същото време кивито поскъпна сериозно по време на азиатската сесия, след като новозеландската централна банка понижи лихвените проценти по-малко от очакваното.

Резервната банка на Нова Зеландия понижи лихвения си процент с 25 базисни пункта до 3%. Този ход изненада инвеститорите, които очакваха понижение с поне 50 базисни пункта, с които да бъде направен опит за пресичане заплашителното забавяне в икономическия растеж на страната. По този начин новозеландския долар прекъсна серията си масирани разпродажби и се отдалечи от 5-годишното дъно, което достигна на 16 юли.

В Европа вниманието на пазарните участници остава насочено към Гърция. Министър-председателят Алексис Ципарис е изправен пред бунт в собствената си партия СИРИЗА, която отказва да подкрепи втория пакет от ограничителни реформи. Гърция трябва да направи още няколко законодателни промени, за да може да започне преговорите за нов финансов спасителен пакет.

Британската лира поскъпва чувствително през последните два дни на фона на очакванията за скорошно повишаване на лихвените равнища в страната. Стенограмата от заседанието на Английската централна банка, което се проведе на 8 юли, показа, че една част от централните банкери са променили възгледите си и са гласували за първо повишение на лихвите в рамките на следващите месеци. Поради тази причина очакванията на специалистите се измениха, като мнозинството от тях вече очакват повишение на лихвите около края на тази година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото върви уверено към психологическото ниво при 1,1000, като тази сутрин направи опит за изкачване над него. В случай, че двойката се изкачи над това ниво, можем да очакваме тест на съпротивата при 89-дневната пълзяща средна около 1,1075, където се намира и низходящата тренд линия, построена по върховете 18 юни насам. От друга страна, при завръщане на предимството на страната на долара, по-сериозна подкрепа откриваме около дъната при 1,0817.

GBP/USD

През последните две сесии британската лира успя да поскъпне чувствително, отблъсквайки се от ключовото ниво на подкрепа при 1,5555. В случай, че през следващите седмици британската лира се изкачи над последния формиран връх при 1,5927, то дългосрочното предимство ще се обърне на страната на паунда.

NZD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
fallback