fallback

Доларът отчете загуби на фона на пониженията на фондовите пазари в САЩ

Отстъплението на зелените пари няма да прерасне в по-сериозна тенденция

12:00 | 22.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар прекъсна формиралото се през изминалата седмица рали, записвайки загуби за 2-ри пореден ден спрямо кошница от основни валути. Във вторник зелените пари отчетоха най-голямата си еднодневна разпродажба от месец насам, на фона на поредицата по-слаби финансови отчети в САЩ, които разколебаха инвеститорите.

Загубите за долара от последните дни се дължат отчасти на силния скок на валутата от изминалата седмица, когато записа най-сериозното си поскъпване от средата на май насам. Този ръст за зелени пари изкуши голяма част от инвеститорите да приберат печалбите си.

В същото време липсата на по-сериозни макроикономически данни през изминалия ден насочи вниманието на инвеститорите към сезона на отчетите в САЩ, където през вчерашния бяха изнесени редица по-слаби от очакваните данни. Разочароващите финансови резултати доведоха до спадове на основните американски индекси и съответно понижения за долара.

Специалистите са на мнение, че загубите за зелените пари няма да прераснат в по-сериозна тенденция, тъй като фундаментът е на страната на долара. Все по-ясните сигнали на Федералния резерв, че смята да повиши лихвите поне един път в рамките на тази година, дават сериозна подкрепа за щатската валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Във вторник еврото записа рязко поскъпване спрямо долара, достигайки до 1,0966, нови, до което двойката достигна и днес. Около това ниво се формира ключово ниво на съпротива, а в случай, че то бъде пробито, можем да очакваме поскъпване на единната валута до следващото важно ниво при 1,1070, където е позиционирана 89-дневната пълзяща средна. От друга страна, при завръщане на предимството на страната на долара, можем да очакваме понижение до дъната при 1,0815.

GBP/USD

През последните няколко сесии двойката се консолидира над ключовата подкрепа при 1,5555. Британската лира успя да ограничи загубите си спрямо долара задържайки двойката във възходящия средносрочен тренд, започнал от средата на април. В същото време, цената остава за пореден ден над дългосрочната тренд линия, построена по върховете от 15 юли 2014 година насам, което е сериозен тест за дългосрочното предимство на долара спрямо паунда. В случай, че през следващите седмици британската лира се изкачи над последния формиран връх при 1,5927, то дългосрочното предимство ще се обърне на страната на паунда.

USD/JPY

Консолидацията на двойката около 123,80 продължава. Цената остава в сравнително тесен диапазон на движение без реално изразено предимство за една от двете валути. Тъй като двойката се намира над 89-дне

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 08.09.22 г.
fallback