fallback

Минимални загуби за еврото преди подновяването на преговорите с Гърция

Австралийският долар отчете минимални загуби, след като централната банка запази основната си лихва

11:00 | 07.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото изгуби позиции по време на азиатската сесия във вторник, но остана далеч от вчерашните дъна. Надеждите на инвеститорите са, че на днешната среща на високо равнище, Гърция ще направи ново, по-адекватно предложение. В същото време австралийският долар изгуби позиции, след като местната централна банка запази лихвените равнища непроменени.

Вниманието на инвеститорите отново е насочено към ситуацията в Гърция. Въпреки липсата на ясни перспективи за решение на ситуацията, блокираната банкова и финансова системи в страната сигнализират, че трябва да бъде сключено споразумение в най-скоро време. След като през уикенда гръцките гласоподаватели отказаха да приемат предложенията на кредиторите, Франция и Германия предупредиха Атина да изнесе ново предложение и да възобнови преговорите с кредиторите си.

Банките в Гърция са затворени от началото на миналата седмица като единствено сключването на споразумение и предоставянето на спешна помощ, могат да спомогнат за избягване на фалита.

Друга важна новина от деня е свързана с доклада за търговския баланс на САЩ за месец май. Прогнозите са за дефицит от 42,8 млрд. долара. Според икономисти, повишенията в търговския дефицит на страната се дължат на по-силния долар, който ограничава износа.

Австралийският долар отчете минимални загуби, след като Централната банка на страната запази лихвените проценти непроменени на 2%, оправдавайки очакванията на пазара. Озито остава близо до 6-годишното дъно, което отчете в понеделник на фона на забавящия се износ на суровини към Китай. Търговските отношения с втората по големина икономика в света са основния източник на приход за Австралия, а новините за забавяне на индустриалния растеж в Пекин, се отразяват негативно на австралийския долар и други стокови валути.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото губи позиции през днешната сесия, насочвайки се към психологическото ниво при 1,100, а при пробив можем да очакваме достигане до дъната от миналата седмица при 1,0955. Двойката се колебае около 89-дневната пълзяща средна, сигнализирайки, че в момента няма ясно изразен краткосрочен тренд. При задържане на цената под 1,0955, можем да очакваме затвърждаване на предимството в полза на долара и понижения до дъното от 27 май при 1,0814.

GBP/USD

Двойката се консолидира в близост до важното ниво при 1,5555. Това е ключова подкрепа за долара, като в същото около това ниво преминава и дългосрочната низходяща тренд линия, построена по върховете от средата на месец юли 2014 г., което придава още по-голяма значимост на текущото ниво.

В случай, че цената се понижи под това ниво, това ще бъде сигнал за потвърждаване на текущия дългосрочен низходящ тренд. От друга страна в случай, че паундът се задържи на текущите нива и поскъпне, отблъсквайки се от дългосрочната низходяща тренд линия, това ще е силен сигнал за обръщане на дългосрочния тренд.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 06.09.22 г.
fallback