fallback

Минимални движения при валутите на фона на липсата на решение за Гърция

Двойката евро-долар консолидира около 1,1200 в последните три дни

11:20 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Валутните пазари записаха една от най-слабо волатилните сесии през последните месеци в очакване развръзка в преговорите между Атина и международните кредитори. Ситуацията остана непроменена след проведената поредна среща на финансовите министри от еврозоната, а преговорите ще продължат през уикенда.

Ситуацията в Гърция остава непроменена, въпреки че крайният срок за плащане на падежиращи задължения за 1,6 млрд. евро е 30 юни. Около този период страната трябва да плати и заплати на държавните служители, както и пенсии, като за това са ѝ необходими още 2 млрд. евро. В държавната хазна няма достатъчно пари за нито едно от тези две големи разходни пера.

В четвъртък финансовите министри от еврозоната приключиха своята трета поредна среща през последната седмица, без да постигнат споразумение за Гърция. Последното усилие ще бъде насочено към преговори в събота. Усилията на преговарящите са за споразумение преди вторник, когато трябва да бъде направено плащането към МВФ. В случай, че това плащане не бъде извършено преди навлизането в месец юли, тогава най-вероятно ще бъдат задействани клаузи за капиталов контрол на банките и процедури за извеждане на страната от еврозоната.

С присъствието на Гърция във всички водещи заглавия на медиите, данните от САЩ за пореден път останаха на заден фон. Доклад от четвъртък показа, че личните разходи на домакинствата за месец май са отбелязали най-голямото си повишение през последните 6 години, нараствайки с 0,9%. Това е ранен индикатор за предстоящ ръст в инфлацията в САЩ, което от своя страна даде допълнително доказателство, че икономическият растеж се е ускорил през второто тримесечие.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се консолидира около 1,1200, задържайки се в близост до това ниво през последните три дни. Липсата на волатилност натрупва напрежение на пазара и създава предпоставки за по-сериозни еднопосочни движения.

Основната подкрепа за еврото остава при ключовото ниво при 1,1000, където се намират още 89-дневната пълзяща средна, както и възходящата тренд линия, построена по дъната от 13 април насам. При понижение под това ниво валидността на дългосрочния низходящ тренд ще бъде потвърдена.

По-сериозни еднопосочни движения при двойката можем да очакваме след евентуално решение за съдбата на Гърция.

GBP/USD

Поскъпването на долара спрямо паунда също забави ход, след като двойката се доближи до подкрепата на дългосрочната низходяща тренд линия. В случай, че това ниво бъде преминато и цената се завърне под тази линия, това ще потвърди валидността на низходящия тренд.

От друга страна при задържане на двойката над тази тренд линия, можем да очакваме ново поскъпване на паунда и затвърждаване на средносрочния тренд, започнал на 13 април.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
fallback