fallback

Разпродажби за еврото въпреки надеждите за спасение на Гърция

Очакванията на пазарите са за множество неочаквани обрати през следващите дни

12:05 | 23.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото беше подложено на по-сериозни разпродажби във вторник на фона на продължаващата липса на сделка между Гърция и международните кредитори. Въпреки, че новите предложения на Атина бяха приветствани от кредиторите, преговорите продължават и голяма част от пазарните участници продължават да търсят защита срещу евентуален фалит на Гърция. В същото време силният доклад за пазара на недвижими имоти в САЩ, даде солидна подкрепа за долара.

Въпреки изключително големия оптимизъм на фондовите пазари по света от началото на деня наблюдаваме предпазливи движения при валутите. Липсата на сделка с Гърция, както и по-слабото икономическо представяне на еврозоната, оказват натиск върху еврото от началото на седмицата.

Голяма част от анализаторите са на мнение, че при всички възможни варианти за изход от драмата в Гърция, еврото ще понесе загуби. В случай, че бъде постигнато споразумение и Атина избегне фалита, това няма да промени фундаментално икономическите перспективи пред страната и текущата криза неизбежно ще се повтори. От друга страна, ако Гърция бъде оставена да фалира, опасността от разпространяване на заразата ще постави под въпрос бъдещето на еврото.

През тази седмица трябва да станем свидетели на сделка с Атина, тъй като в противен случай, страната практически ще остане в състояние на фалит. Очакванията на пазарите са за множество неочаквани обрати през следващите дни, тъй като в сряда ще се проведе среща на финансовите министри на еврозоната, а в четвъртък на националните лидери на тези страни.

Доклад от понеделник показа, че продажбите на готови жилища в САЩ са се повишили за пореден месец, достигайки 5,5-годишен връх през май. Продължаващото раздвижване на пазара на недвижими имоти отново насочи погледите към Фед и възобнови очакванията за покачване на лихвите още през месец септември.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

След неколкократните опити на еврото да се изкачи над текущата съпротива при 1,1390, предимството премина на страната на долара. При продължаване на започналото в понеделник низходящо движение, можем да очакваме достигане на цената до 1,1200.

По-сериозна подкрепа за двойката можем да търсим около 89-дневната пълзяща линия, където е позиционирана и възходящата тренд линия, построена по дъната 13 април насам. Тези нива са разположение около психологическата граница при 1,1000.

По-сериозни еднопосочни движения при двойката можем да очакваме след евентуално решение за съдбата на Гърция.

GBP/USD

След достигането до нов връх на 18 юни, британският паунд отстъпи инициативата, губейки позиции за втори пореден ден. Цената навлиза в състояние на корекция, колебаейки се около важното ниво при 1,5800.

В случай, че текущите понижения не успеят да пробият подкрепата на дългосрочната низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на юли 2014 г., това ще затвърди позициите за паунда и ще предполага продължаване на формиралия се през последните седмици възходящ тренд.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:02 | 02.09.22 г.
fallback