fallback

Петролът с повишение за първи път от четири сесии

Златото от своя страна поевтиня за пръв път от началото на седмицата

11:47 | 17.06.15 г.
Автор - снимка
Създател

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки се стабилизираха през вчерашния ден. Макар и минимално, американският петрол поскъпна във вторник и по този начин сложи край на тридневната си негативна серия. Котировките на нефта стартираха силно сесията вчера, но някои негативни икономически новини охладиха страстите на пазара. Такава бе новината за жилищното строителство в САЩ и тази за инфлацията в Германия.

Данните за началното жилищно строителство в САЩ отбелязаха изненадващо понижение през май. Този спад идва само месец след най-силното представяне за измерителя от почти година насам. Докладът показа понижение с цели 11.1% до 1 млн. жилища, а анализатори бяха поставили своите очаквания за стойности на показателя от 1.1 млн. Междувременно бе публикуван и доклада за разрешителните за строеж, който до някаква степен върна оптимизма на инвеститорите, след като данните показаха силен скок, приближавайки измерителя до най-високата му точка от август 2007 година насам.

Другата по-важна новина от вчера бе свързана с доклада за потребителските цени в Германия. Резултатите показаха пореден ръст, достигайки до най-високата точка от седем месеца насам. Ръстът в инфлацията е добър сигнал, че програмата за стимулиране на икономиката на Европейската централна банка дава желания резултат. Потребителските цени нараснаха с 0.1% през май в сравнение със същата стойност през април.

OILUS

Фючърсите върху лек суров петрол с доставка през месец юли приключиха на ниво от 59.99 долара за барел. Котировките на „черното злато“ се върнаха на печеливша територия през изминалия ден, като за кратко дори успяха да пробият над психологическата граница от 60 долара за барел. Въпреки силното представяне през изминалия ден цената на петрола остава под натиска на скъпия щатски долар. Високата цена на долара до голяма степен ограничава печалбите на петрола от началото на месец май и му пречи да пробие над съпротивата от 61.80 долара за барел. Силната подкрепа при 20-периодната пълзяща средна на ниво от 59.50 попречи на петрола да падне под тази стойност.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златото отново се върна на отрицателна територия през изминалия ден. Инвеститорите в скъпоценния метал предпочетоха да излязат от позиции и да изчакат търпеливо развитието на двудневната среща на Федералния резерв, кулминацията, на която се очаква да бъде днес в 21 часа българско време. Тогава ще бъде обявено и решението на институцията относно нивото на основния лихвен процент в САЩ.

Ситуацията с дълговата криза в Гърция също държи под напрежение инвеститорите. Към момента двете страни все още не са достигнали до консенсус, като през последния ден възникнаха нови пречки, след като налице бяха разногласия между тройката кредитори относно изискванията за отпускане на последния спасителен транш.

GOLD

Фючърсите върху злато с доставка през месец август поевтиняха с 0.4%, за да финишират сесията на ниво от 1 182.10 долара за тройунция. Това бе първото понижение за благородния метал от началото на седмицата, като по този начин сложи край на двудневна печеливша серия. При продължаване на низходящата тенденция може да очакваме тест на подкрепата около 1 170 долара за тройунция. Ниво на съпротива може да се търси над 20-периодната средна на ниво около 1 185 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 11.09.22 г.
fallback