fallback

Еврото отстъпи позиции на фона на липсата на решение за дълга на Гърция

Другото основно събитие, което инвеститорите следят е двудневната среща на Федералния резерв на САЩ

11:54 | 15.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото започна новата седмица със загуби, след като усилията за приключване на преговорите между Гърция и кредиторите през почивните дни не дадоха резултат. По време на неделната среща разговорите продължиха само един час, което предполага, че различията между двете страни продължават да са твърде големи, за да бъдат преодолени. Другото основно събитие от седмицата е започващата във вторник среща на Фед, която може да даде повече яснота около момента, в който институцията ще повиши лихвите.

Липсата на сделка с Гърция и наближаващата серия огромни плащания, които страната трябва да направи, увеличават сериозно спекулациите за фалит. Финансовите министри на еврозоната ще се съберат в четвъртък, за да обсъдят ситуацията. По всичко личи, че сделка между двете страни при текущата ситуация не може да бъде осъществена. Очакванията на анализаторите са, че министрите ще дискутират членството на Гърция във валутния блок.

В случай, че усилията за запазване на Атина в еврозоната, след години на преговори и два спасителни пакета за общо 240 млрд. долара се провалят, това сериозно ще разклати доверието към единната валута. От икономическа гледна точка евентуално излизане на Гърция от еврозоната не би имало сериозни последствия за растежа в региона. По-сериозните опасения са насочени към цялостното бъдеще на валутния съюз, тъй като съществуват притеснения, че и други страни с огромни дългове, ще поискат да напуснат съюза.

Другото основно събитие, към което инвеститорите ще насочат внимание, е двудневната среща на Федералния резерв на САЩ, която ще се проведе на 16 и 17 юни. Инвеститорите се надяват, че институцията ще предостави по-ясен сигнал за момента, в който ще бъдат повишени лихвите, оставени на рекордно ниски нива в продължение на близо едно десетилетие. Независимо от това, дали ще бъде дадена повече яснота от страна на Фед, очакванията са за нови спекулативни позиции, залагащи, че доларът ще поскъпне спрямо йената.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

През изминалите сесии волатилността при сделката остава висока. Поскъпването на еврото е ограничено от съпротивата при 1,1385, до където цената достига на два пъти през този месец, а преди да достигне до това ниво, единната валута трябва да премине съпротивата при 1,1285.

От друга страна, след достигането на последния пик при двойката на 10 юни, наблюдаваме постепенен опит за обръщане на предимството в полза на долара. По-силни нива на подкрепа откриваме около 1,1070, след това при психологическото ниво при 1,1000, а ключовата подкрепа на 89-дневната пълзяща средна се измести при 1,0965.

GBP/USD

През днешния ден печелившата серия на паунда е прекъсната и предимството е на страната на долара. Възходящото движение за лирата забави ход около ключовото ниво при 1,5550. Цената тества многократно тази съпротива, но за момента не успява да се задържи над нея на дневна база.

Това създава предпоставки за обръщане на предимството в полза на долара и в случай, че това стане факт, можем да очакваме понижение на цената до подкрепата при 1,5150, където се намира 89-дневната пълзяща средна.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
fallback