fallback

Доларът се повлия от неизвестността относно лихвените нива

Покачването на лихвите в САЩ ще окаже силно влияние на страни със значителни търговски дисбаланси

11:30 | 09.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Спекулациите, че Федералния резерв ще увеличи лихвения процент през септември се оказа пагубно за азиатските акции, които се обезцениха през изминалата сесия. В същия момент обаче липсваше ясно изразен възходящ импулс при щатската валута. Изглежда данните за трудовия пазар в САЩ от петък са отразили вече засилването на икономика номер едно в света.

Покачването на лихвените нива в САЩ ще окаже силно влияние на страни със значителни търговски дисбаланси и слаби институционални рамки. Докато затягането на монетарната политика става постепенно и съобразено с реалния икономически ръст в страната, вероятността за значителен негативен ефект върху развиващите се пазари остава малка.

След рецесия, когато лихвените нива са били години наред на нулеви равнища, сега Фед може да бъде принуден да догонва нивото на заетост и инфлация, ако се окаже, че те растат с по-бързи темпове, отколкото инвеститорите очакват и са готови да понесат. При рязко изразен ръст на щатската икономика Фед може да се наложи да увеличи основния лихвен процент с по-високи стойности от предвиденото, което да има разрушителен ефект върху фондовите пазари. Също така подобна мярка би довела и до по-висока волатилност и по-ниска възвръщаемост.

Следващата среща на Фед ще бъде на 16-17 юни. Въпреки че вероятността за увеличение на лихвите през текущия месец е малка, обявяването на значими икономически данни, в комбинация с пресконференцията на председателя на Фед Джанет Йелън биха могли да дадат посока на развиващите се пазари в по-силни параметри, отколкото на щатските.

Ако Фед подскаже бъдещите си намерения поетапно и последващи увеличения на лихвите, това би довело до положително рали при фондовите пазари. В случай че инфлацията достигне зададените норми от 2% и трудовия пазар продължи да се развива в същите темпове, можем да очакваме повишение през септември.

Трудностите на Гърция да постигне сделка с международните кредитори и да предотврати очертаващия се фалит продължават. Атина трябва да плати 1,6 млрд. евро до 30 юни. Гърция ще си откупи още няколко седмици, но без свежа финансова помощ отвън, страната няма да може да погаси това задължение. Каквато и сделка да сключи Атина обаче, проблемите ще продължат, като скорошен край на гръцката сага не се очертава.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В понеделник еврото възвърна позиции като премина 1,1300. След този пробив, текущата съпротива се чертае при ниво от 1,1465. Силно ниво на подкрепа е 89-периодната средна при 1,0962, както и психологическото ниво от 1,1000. Водещият индикатор за заетостта на JOLTS, който ще бъде обявен днес в САЩ би могъл да повлияе на пазара, като положителни данни биха довели до спад на еврото под 1,1200.

GBP/USD

Британският паунд успя да достигне нива над 14-периодната пълзяща средна, но все още не може трайно да се задържи над това равнище. Волатилността при двойката остава много висока. Цената продължава да се влияе от съпротивата при 1,5375. Можем да очакваме спад на лирата под 1,5300 и връщане под трендовия показател.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 28.08.22 г.
fallback