fallback

Разпродажби при петрола ден преди срещата на ОПЕК

Златото продължи с разочароващото си представяне и през вчерашния ден

11:08 | 05.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки продължиха разочароващото си представяне от сесията в сряда, понижавайки се под нивото от 58 долара за барел. Скептицизмът на инвеститорите е подхранен от предстоящата днес среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Очакванията са, че държавите от картела няма да предприемат съкращаване на добива, като по този начин свръхпредлагането ще продължи.

Не само, че от организацията не понижават добива, но и го повишават през последните месеци. Лидерът по производство на нефт в картела, а именно Саудитска Арабия повиши производството си до рекордно равнище, надхвърлящо 10,30 млн. барела дневно. Министърът на петрола на кралството съобщи, че с това си действие цели да запази, а дори и да разшири пазарния дял на страната. Историята показва, че когато бъде въведено съкращаване на производствените квоти, държавата направила този компромис губи ключови позиции на пазара, които след това не може да възвърне с години.

Другата по-важна новина от вчерашния ден бе свързана с предварителния доклад за пазара на труда в САЩ. В него личи спад в производителността на труда в икономика номер едно от над 3% през първото тримесечие на годината, което надвиши сериозно прогнозите за спад от 1,9%. Същевременно разходите за труд също са се повишили повече от очакванията с цели 6,7% на годишна база в сравнение с очаквания за ръст от 5,8%.

Фючърсите върху лекия суров петрол с доставка през месец юли приключиха на ниво от 57,93 долара за барел. По този начин „черното злато“ удължи негативната си серия на две последователни сесии. Комбинацията от изобилно предлагане на петрол и затрудненията, които изпитва глобалната икономика остават водеща причина за ниските цени на суровината.

В навечерие на срещата на ОПЕК във Виена, котировките на нефта регистрираха втора поредна негативна сесия, понижавайки се под 58 долара за барел. Подкрепата при петрола се намира на ниво от 56,50 долара за барел при 89-периодната движеща се средна. При пробив, второ ограничение на загубите за суровината е на цена от 55,75 долара за барел.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Златото продължи с разочароващото си представяне и през вчерашния ден. Цената на скъпоценния метал изглежда е изпаднала в режим на свободно падане в последно време. Това е трето понижение за метала от последните четири търговски сесии и след него котировките се понижиха до най-ниската си точка от месец насам.

Златото остава силно подвластно на политиката на Федералния резерв, която от своя страна следи изкъсо представянето на щатската икономика. Именно поради тази причина докладът за неселскостопанската заетост в САЩ ще предизвика бурна реакция на инвеститорите в злато. Очаква се данните да бъдат публикувани днес в 15:30 часа българско време и да предизвикат повишена волатилност на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 14.09.22 г.
fallback