fallback

Еврото продължи с възхода си след срещата на ЕЦБ

Признаците на оптимизъм, че закъсалата за пари Гърция няма обяви фалит по дълга си, също помогнаха на единната валута

10:28 | 04.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Ралито на еврото спрямо долара се забави в четвъртък, но единната валута успя да се изкачи до нов 5-месечен връх спрямо йената. Силното представяне еврото от последните 2 дни се дължи на оптимистичните икономически новини за еврозоната, надеждите за спасение на Гърция, както и направените коментари от Марио Драги на вчерашното заседание на ЕЦБ.

Проведената в сряда среща на Европейската централна банка приключи без сериозни изненади. По време на пресконференцията председателят Марио Драги, коментира, че скока по доходността на облигациите в различни страни от еврозоната не трябва да притеснява инвеститорите. Традиционно, ръстът в доходността означава, че търсенето на облигации намалява, а подобно понижение може да създаде спекулации за нестабилност при отделни икономики или в Европейския съюз като цяло. Именно поради тази причина Драги елиминира подобни опасения, заявявайки, че състоянието на еврозоната е добро, а ЕЦБ ще се придържа към текущата си парична политика.

Признаците на оптимизъм, че закъсалата за пари Гърция няма обяви фалит по дълга си, също помогнаха на еврото да поскъпне. След среща продължила до късните часове на нощта, гръцкият министър-председател Алексис Ципарис, заяви, че страната му е близо до сделка с кредиторите и Атина ще направи плащането си към МВФ в петък.

Вниманието на инвеститорите през последните дни беше изместено от щатския долар, който изгуби голяма част от спечеленото спрямо еврото и без в действителност да показва някаква слабост. Инвеститорите очакват с повишено внимание петъчните данни за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ. Очакванията са те да покажат ръст в заетостта с 225 000 през май, а тези цифри се подкрепят и от изнесения в сряда доклад за промяната в заетостта в частния сектор, изготвян от ADP, който успя да надмине очакванията на специалистите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

ЕUR/USD

В рамките на два дни еврото успя да спечели 3,30% спрямо долара. Ралито на единната валута е ограничено от съпротивата около 1,1290, до където цената достигна на няколко пъти през вчерашния и днешния ден. При преминаване и на това ниво, можем да очакваме тестване на върха от 15 май при 1,1471.

В същото време, рязкото еднопосочно движение създава предпоставки за обръщане на предимството в полза на долара. При подобен сценарий, ключовата подкрепа за двойката остава около психологическото ниво при 1,1000, където е позиционирана и 89-дневната пълзяща средна.

GBP/USD

През последните дни предимството не е на страната на нито една от двете валутни. Цената се задържа в рейндж между подкрепата на 89-дневната пълзяща средна и съпротивата около 1,5380.

В случай, че доларът се завърне към печалбите от последните дни и успее да пробие ключовото ниво при 1,5159, можем да очакваме опит за тест на психологическото ниво при 1,5000, който да потвърди валидността на дългосрочни низходящ тренд.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
fallback