fallback

Доларът поскъпна до 8-годишен връх спрямо йената

Следващото ниво, към което ще се насочи доларът, се намира около 1.0800 спрямо еврото

11:32 | 26.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Тази сутрин щатският долар се изкачи до най-високото си ниво спрямо йената от 2007 г. насам. Зелените пари достигнаха и 1-месечен връх спрямо кошница от 10 основни валути преди днешните важни данни от САЩ. В същото време еврото остана слабо, след като вътрешният министър на Гърция призна, че страната не може да посрещне предстоящото плащане към кредиторите си.

Изказванията на председателя на Фед Джанет Йелън в края на миналата седмица създадоха усещане, че институцията е готова да повиши лихвите. Именно поради тази причина пазарните участници отново обърнаха поглед към макроикономическите данни от САЩ, тъй като завръщането към устойчив растеж на основните измерители ще бъде основният индикатор към Фед за покачване на лихвите.

Повишенията на лихвените равнища от страна на Федералния резерв ще бъде бавен процес, който ще отнеме няколко години, коментира в понеделник вицепрезидентът на институцията Стенли Фишър. Въпреки дългото времетраене на процеса, централната банка на САЩ се намира много напред в процеса на нормализиране на паричната си политика спрямо японската и европейската централни банки, който продължават да наливат пари в икономиките си.

Ситуацията около гръцката дългова криза продължава да тревожи инвеститорите. Атинското правителство все още се опитва да постигне споразумение с кредиторите си за отпускането на нови заеми в най-скоро време. Следващото плащане на Гърция по дълга ѝ трябва да се състои до 5 юни, но от правителството съобщиха, че това няма как да се случи, ако не бъде постигнато споразумение.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
fallback