fallback

Опасенията около преговорите с Гърция подложиха еврото на натиск

Краткосрочните очаквания за щатския долар остават противоречиви поради поредицата разочароващи икономически данни

11:41 | 19.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото записа сериозни понижения в понеделник на фона на направените коментари на официални лица в понеделник, който показаха, че позициите на Гърция и международните кредитори са се раздалечили. В същото време щатският долар поскъпна, вземайки глътка въздух след поредицата разочароващи сесии.

Инвеститорите разпродадоха големи пакети от гръцки облигации в началото на седмицата след поредния ден без напредък в преговорите между Атина и нейните кредитори. Според изтекло вътрешно съобщение, Международният валутен фонд признава, че има съвсем малък шанс Гърция да направи плащането по дълга си, което трябва да се случи на 5 юни. Институцията допълва, че няма да прави необмислени ходове, свързани с отпускането на допълнително кредитиране на страната в така създалата се ситуация.

В същото време щатският долар стабилизира представянето си пред последните дни, след като през вчерашния ден записа по-сериозни печалби спрямо кошница от валути. Това се случи на фона на повишението в доходността по дългосрочните облигации на САЩ, които са основен катализатор за представянето на щатския долар. Повишаването на доходността по облигациите на най-големия дългов пазар в света означава, че инвеститорите изтеглят средства от по-сигурните дългови ценни книжа и ги влагат в по-високорискови активи, каквито са акциите.

Краткосрочните очаквания за щатския долар остават противоречиви, тъй като поредицата разочароващи икономически данни от САЩ вероятно ще доведе до отлагане на момента, в който Фед ще повиши лихвите. Очакванията за по-слаб щатски долар през идните седмици се потвърждават и от форекс анализаторите на JPMorgan. Те коментираха, че на пазарите са заключени огромни суми в къси позиции в евро. Обратното изкупуване на вече продаденото евро може да преустанови дългосрочното поскъпване на долара, коментираха още специалистите.

Едно евро се разменя срещу 1,1290 долара, намирайки се в близост до най-ниските стойности за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар формира корекция спрямо еврото, насочвайки цената към подкрепата при 1,1270. При преминаване на това ниво, можем да очакваме понижение до важното ниво около 89-дневната пълзяща средна, разположена при психологическо ниво при 1,1000. Пробив и под това ниво ще тества валидността на формиралото се от средата на април възходящо движение в полза на еврото.

GBP/USD

Британският паунд изгуби позиции спрямо долара, след като формира връх при 1,5808. Цената се насочи към подкрепата около 1,5550, а следващото важно ниво за двойката се намира при 89-дневната пълзяща средна, позиционирана около 1,5140. Пробив под това ниво ще потвърди валидността на дългосрочния низходящ тренд, докато задържане над него ще подкрепи лирата в опитите ѝ за дългосрочно поскъпване.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 18.08.22 г.
fallback