fallback

Доларът претърпя нови загуби след слабите данни за продажбите на дребно

Пазарните очаквания за повишение на лихвите от страна на Фед през тази година се понижиха значително напоследък

11:49 | 14.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се намира в близост до тримесечно дъно спрямо кошница от основни валути. Това се случи на фона на изненадващо слабия доклад за продажбите на дребно в САЩ за месец април, който накара някой инвеститори да си зададат въпроса, дали Фед може да си позволи покачване на лихвите през тази година.

Доларовият индекс се понижи до 93,461 пункта в сряда, което е най-ниското му ниво от началото на февруари. Измерителят е изтрил близо 7% от стойността си, спрямо 12-годишния връх при 100,390 пункта, който достигна през март.

Последните разпродажби за долара дойдоха, след като данните от сряда показаха, че един от ключовите измерители за нивото на потреблението в САЩ се е разминал с прогнозите на специалистите. Очакванията за продажбите на дребно без автомобили за месец април бяха за ръст от 0,5%, но реално публикуваните стойности разочароваха пазара, отчитайки повишение от едва 0,1%.

Като причина за серията от слаби икономически данни от САЩ, анализаторите посочваха изключително студената зима в региона. Прогнозите бяха, че слабото представяне ще остане в рамките на първото тримесечие, но голяма част от данните за месец април също остават под прогнозите на специалистите. Поради тази причина е вероятно да станем свидетели на понижение в прогнозите за икономическия растеж на САЩ за остатъка от годината.

Пазарните очаквания за повишение на лихвите от страна на Фед през тази година се понижиха значително. Това се вижда и от валутните пазари, където щатският долар отстъпва позиции за 2-ри пореден месец и вече се намира далеч от върховете, регистрирани през март.

През днешния ден ще бъдат изнесени няколко важни новини от САЩ. Основната е свързаната със седмичния доклад за молбите за помощи за безработица, които се очаква да регистрират минимално повишение спрямо предходната седмица. В случай, че станем свидетели на по-сериозно разминаване от прогнозите на специалистите, това ще окаже допълнителен натиск върху щатския долар.

Едно евро се разменя срещу 1,1385 долара, записвайки най-високите стойности за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Тази сутрин еврото успя да пробие върха от 7 май, насочвайки се към следващата ключова съпротива, намираща се около 1,1538, където е разположен върхът от 2 февруари. Възходящото движение на еврото тества сериозно валидността на дългосрочния низходящ тренд.

Двойката се насочи към тренд линията построена по върховете от 8 май 2014 г., когато започна възхода за долара. Пробив и на това ниво ще е силен сигнал за край на дългосрочния низходящ тренд, в който се намира двойката от година насам.

GBP/USD

Британският паунд продължава с изключително сериозното си поскъпване спрямо долара като до момента проби всички текущи съпротиви без затруднение. Следващият тест за лирата по пътя ѝ нагоре се намира при 1,5820.

Ралито на паунда изпрати техническия индикатор RSI до 76, което е най-високото му ниво от септември 2013 г. Високото ниво на индикатори показва, че двойката е в състояние на свръхпокупка и съществуват предпоставки за корекция.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:51 | 11.09.22 г.
fallback