fallback

Доларът поскъпва въпреки слабата търговия от началото на седмицата

Паундът се представя колебливо в очакване на 56-тите парламентарни избори във Великобритани

10:32 | 05.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар спечели позиции спрямо кошница от основни валути в началото на търговия във вторник. Зелените пари поскъпнаха спрямо еврото и паунда на фона на вялата търговия в Европа и липсата на по-сериозни макроикономически новини. В същото време австралийският долар поскъпна рязко след изненадващото решение на местната централна банка да намали лихвените равнища.

Британският паунд се представя колебливо през новата седмица в очакване на 56-тите парламентарни избори във Великобритания, които ще се проведат на 7 май. Специалисти от страната са на мнение, че това ще бъде най-оспорваната изборна надпревара в съвременната история на страната. Несигурността около изборите предизвика широки разпродажби за лирата, която изтри повече от 2% от стойността си само за няколко сесии. Политическата несигурност ще остане висока и след изборите, смятат анализатори от JPMorgan.

Представянето на щатския долар през последните дни остава колебливо на фона на рязкото забавяне в растежа на американската икономика през първото тримесечие. Позициите на бичите инвеститори бяха разклатени на фона на опасенията, че Фед може да отложи повишението на лихвите до началото на следващата година.

За разлика от Федералния резерв, който търси удобен момент да повиши лихвите, Австралийската централна банка по-рано днес направи изненадващ ход, понижавайки основната си лихва с 0.25% до 2%. Целта на институцията е да окаже допълнителен натиск върху силната местна валута и да я понижи допълнително, но в първите часове след обявяването на новата лихва, австралийският долар реагира обратно на очакванията и поскъпна. Анализаторите коментираха, че повишението се дължи на разделение в мненията на анализаторите, относно това до колко ефективно ще бъде решението.

Един паунд се разменя срещу 1,5130 долара, в близост до нивата на отваряне от днес, докато двойката AUD/USD се търгува около най-високите си нива за днес при 0,7900.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар прави опит да възстанови изгубеното през изминалата седмица, приближавайки се до подкрепата на 89-дневната пълзяща средна, която се намира около 1,1090. При понижение на цената под тази стойност, можем да очакваме тест на психологическата граница при 1,1000, а пробив и под това ниво ще затвърди предимството на долара.

В случай, че двойката се задържи над подкрепата на 89-периодната средна, можем да очакваме опит на еврото за стабилизиране около тези позиции и поскъпване до съпротивата при 1,1445.

GBP/USD

Британският паунд изгуби продължава да губи позиции спрямо долара. Цената все още се намира над низходящата тренд линия и над 89-дневната пълзяща средна, като и двете нива са ситуирани около 1,5080.

В случай, че двойката успее да се задържи над тези нива, това ще осигури предпоставки за дългосрочно обръщане на тренда в полза на паунда. От друга страна, при завръщане на цената под тези нива, това ще потвърди валидността на дългосрочния низходящ тренд.

AUD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 17.08.22 г.
fallback