fallback

Еврото на печеливша територия на фона новите надежди около Гърция

Инвеститорите отвъд Океана очакват с интерес днешния доклад за потребителското доверие в страната

11:42 | 28.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се изкачи до триседмичен връх спрямо долара след подновените надежди, че нуждаещата се от ликвидност Гърция е една стъпка по-близо до получаване на свежо финансиране. В същото време зелените пари останаха под натиска на серията негативни новини от изминалите седмици, очаквайки с надежда новата доза данни от тази седмица, както и започващата по-късно днес среща на Фед.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципарис направи сериозни промени в групата, която води преговорите с кредиторите от еврозоната и Международния валутен фонд. Този ход беше приет от пазара като сериозен опит от страна на Атина изхвърли противоречивата фигура на финансовия си министър Яник Варуфакис до по-малко активна роля в преговорите. Назначаването на по-конвенционален преговарящ, запознат с европейската бюрокрация, даде сериозни поводи за оптимизъм, че може да бъде постигната договорка преди огромните плащания, които Гърция трябва да направи през май.

Надеждите около гръцката криза подкрепиха еврото, докато спекулациите около слабите данни от САЩ оказват силен натиск върху долара. Създалата се ситуация формира сериозно предимство на единната валута спрямо зелените пари.

Инвеститорите отвъд Океана очакват с интерес днешния доклад за потребителското доверие в страната. Прогнозите са, че през месец април показателят се е покачил до 102,6 спрямо 101,3 през предходния месец.

По-късно днес ще започне двудневната среща на Федералния резерв на САЩ, а решенията от събитието ще бъдат оповестени на пресконференция в сряда. Очакванията към срещата са, че централните банкери няма да предприемат действия и ще изкачат още време, за да се убедят, че текущата серия разочароващи икономически новини няма да се задълбочи.

Едно евро се разменя срещу 1,0880 долара, приближавайки се до най-високото си ниво от 7 април насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Цената премина съпротивата на низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на месец декември. От 13 април до момента, единната валута е спечелила 3,5% спрямо долара, изкачвайки се до триседмичен връх. В случай, че възходящото движение продължи, можем да очакваме достигане до съпротивата в диапазона 1,1000-1,1040.

Очакванията на специалистите са, че в дългосрочен план доларът ще запази предимството си спрямо еврото и дългосрочният тренд ще продължи.

GBP/USD

Ралито на британския паунд продължава, а двойката се задържа трайно над низходящата тренд линия, която проби в петък. Задържането над психологическото ниво при 1,5000, ще създаде предпоставки за продължаване на предимството на страната на паунда и достигане до върха от края на февруари при 1,5560.

От друга страна, рязкото еднопосочно движение от последните дни, създава предпоставки за корекция в полза на долар, която вероятно ще бъде ограничена от подкрепата на 89-дневната пълзяща средна.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:40 | 05.09.22 г.
fallback