fallback

Доларът на едноседмично дъно в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Въпреки това дългосрочният фундамент не е променен и доларът ще остане силен

11:11 | 17.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар губи позиции спрямо кошница от шест основни валути, насочвайки се към най-голямата си седмична загуба от месец насам. Слабото представяне идва на фона на серията от слаби икономически данни от САЩ. В така създалата се ситуация, днешният доклад за инфлацията през месец март е очакван с още по-голямо внимание от пазарните участници.

Поевтиняването на долара през тази седмица се дължи на серията от противоречиви икономически индикатори, които затвърдиха позицията, че е по-вероятно Федералният резерв да повиши лихвите по-късно през годината, отколкото през юни. Анализаторите са на мнение, че серията по-слаби новини е разклатила позицията на щатската валута, но дългосрочният фундамент не е променен и доларът ще остане силен.

Пазарните участници очакват с интерес данните за основния индекс потребителските цени в САЩ за месец март. На годишна база измерителят расте с 1,7%, а очакванията са новите стойности да достигнат 1,6%. Докладът за потребителските цени е най-точният измерител на инфлацията в страната. Данните ще бъдат изнесени в 15:30 българско време. В случай, че реално публикуваните стойности са по-слаби от очакванията на пазара, това ще даде допълнителен стимул на Фед да забави момента на покачването на лихвите и ще окаже допълнителен натиск върху долара.

Другото важно събитие от днешния ден ще бъде свързано с края на срещата на финансовите министри и централни банкери от Г20. Очакванията на анализаторите са, че срещата няма да окаже съществено влияние върху валутните пазари.

Едно евро се разменя срещу 1,0770 долара, в близост до нивата на отваряне за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В четвъртък еврото премина важното ниво при 1,0700, насочвайки се към следващото ниво на съпротива около 1,0850, където е позиционирана низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на месец декември.

При преминаване на това ниво, единната валута ще се насочи към следващата психологическата граница в диапазона 1,1030-50, докъдето двойката достига на няколко пъти през месец март. В случай, че цената не успее да пробие текущата съпротива около 1,0850, предимството вероятно ще се завърне на страната на долара.

GBP/USD

Британският паунд се намира в серия от пет поредни положителни сесии спрямо долара. За този период лирата спечели около 2,8%, изкачвайки се от 5-годишното си дъно при 1,4562 до подножието на психологическото ниво около 1,5000. През месец март паундът тества това ниво многократно, но в крайна сметка остана под него.

В случай, че текущото силно еднопосочно движение изведе двойката над 1,5000, можем да очакваме тестване на следващото важно ниво при 1,5100, където се намира 100-дневната пълзяща средна.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 11.09.22 г.
fallback