fallback

Австралийският долар се изкачи на 3-седмичен връх

Данните за заетостта в Австралия за март показаха, че безработицата се е понижила изненадващо до 6,1%

12:35 | 16.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Австралийският долар продължи с възхода си спрямо кошница от валути, след като получи подкрепа от силните данни за заетостта в страната. В същото време щатският долар продължава с колебливото си представяне от последните няколко дни на фона на новата доза разочароващи новини, която добави нови въпросителни около момента, в който Фед ще повиши лихвите. Данните за заетостта в Австралия за март показаха, че безработицата се е понижила изненадващо до 6,1% въпреки очакванията на анализаторите тя да се повиши до 6,3%. Заетостта в страната се е увеличила с 37 700 нови работни позиции, което е близо 3 пъти повече от очакваното. Силните икономически данни изпратиха австралийския долар до най-високото му ниво от 27 март насам. Местната валута губи позиции през последните месеци на фона на поевтиняването цените на суровините и забавянето в икономическия растеж на Китай. Тъй като огромната част от износа на Австралия е под формата на суровини и е насочен именно към азиатската страна, очакванията са, че ниските цени на основни суровини, както и намаляващото търсене от Пекин, ще се отразят негативно на икономиката на страната. В същото време щатският долар продължава с колебливото си представяне на фона на поредицата по-слабите икономически данни от САЩ, които объркаха инвеститорите за момента, в който Фед може да предприеме повишение на лихвите. Отзвукът от доклада за продажбите на дребно, продължава да е в основата на разочароващото представяне на зелените пари. До края на седмицата предстоят няколко по-важни новини от САЩ, които могат да върнат оптимизма на бичи настроените инвеститори. В 15:30 българско време ще бъде изнесен седмичния доклад за новоподадените молби за помощи за безработица в страната, а в петък ще бъдат публикуваните очакваните с огромен интерес данни за инфлацията отвъд Океана. Едно евро се разменя срещу 1.0650 долара, чертаейки най-ниските нива за днес. В същото време двойката AUD/USD се търгува при 0.7740.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

По-рано днес двойката достигна връх при 1.0745, а в последствие предимството премина на страната на долара. Най-близката подкрепа за еврото се намира при 1.0620, а в случай, че цената се понижи под това ниво, можем да очакваме тест на дъната от средата на март около 1.0480 и 1.0450. Поскъпването на еврото е ограничено около съпротивата при 1.0700, а след това и от низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на месец декември.

AUD/USD

Австралийският долар печели позиции за 3-ти пореден ден, като по-рано днес тества съпротивата на низходящата тренд линия, построена по върховете от началото на месец септември. В случай, че двойката се изкачи над това ниво, можем да очакваме тест на съпротивата около 38.2%-та корекция на Фибоначи около 0.7820. Валидността на дългосрочния низходящ тренд ще бъде тествана в случай, че австралийският долар се изкачи над върха при 0.7936.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 11.09.22 г.
fallback