fallback

Разочароващите данни за продажбите на дребно в САЩ оказаха натиск върху долара

Следващият важен икономически доклад от Щатите е свързан с индекса на потребителските цени

11:15 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Изненадващо слабият доклад за продажбите на дребно в САЩ, публикуван вчера, доведе до загуби за долара спрямо кошница от основни валути. По този начин беше прекъснато формиращото се рали на зелените пари спрямо еврото от последните дни. В същото време изнесените тази сутрин макроикономически данни от Китай разочароваха инвеститорите, тъй като нито една от редицата важни новини не успя да достигне очакванията на анализаторите.

Поредицата от печеливши сесии на долара беше прекъсната, след като вчерашният доклад за продажбите на дребно в САЩ не успя да достигне прогнозите на специалистите. През месец март измерителят се е увеличил с 0,9%, при прогноза на специалистите за ръст от 1%. Смятаният за по-точен доклад - продажбите на дребно без автомобили, от своя страна се увеличи с 0.4% при прогноза за ръст от 0,7%, което е значително по-сериозно разминаване.

Анализаторите коментираха, че пазарната реакция към продажбите на дребно в САЩ е била по-силна, тъй като бичите настроените към долара инвеститори са започнали да се разколебават, след поредицата по-слаби икономически данни в последно време.

Следващият важен икономически доклад от САЩ е свързан с индекса на потребителските цени и ще бъде публикуван в петък. Данните са очаквани с интерес, тъй като това е основният измерител на инфлацията в страната. Към момента инфлацията отвъд Океана се намира далеч от двупроцентната бариера заложена от Федералния резерв, а това дава комфорт на институцията при плановете ѝ за момента, в който да увеличи лихвите.

Икономическият растеж на Китай се забави до 6-годишно дъно, достигайки 7% през първото тримесечие на годината. Продажбите на дребно и индустриалното производство също останаха далеч от прогнозите на специалистите. Разочароващите икономически данни оказаха натиск върху стокови валути като австралийския долар, тъй като Китай е основен двигател на световната индустрия и забавянето в неговия растеж предизвиква опасения за търсенето на суровини.

Едно евро се разменя срещу 1,0650 долара, намирайки се около нивата на отваряне за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар губи позиции за втори пореден ден. Във вторник двойката тества съпротивата при 1,0700, изкачвайки се за кратко над това ниво, но в крайна сметка завърши далеч от тези нива. В случай, че възхода на еврото продължи и днес, можем да очакваме нов опит за преминаване над 1,0700, а след това и тестване на следващата съпротива при 1,0790.

При завръщане на предимството на страната на долара, двойката вероятно ще се понижи до дъната от средата на март около 1,0480 и 1,0450.

GBP/USD

Британският паунд записа три печеливши сесии спрямо долара, отдалечавайки се от 5-годишното дъно, до което достигна. При продължаване на възхода на лирата можем да очакваме достигане до съпротивата около 1,4870.

От друга страна нивото при 1,4730 оказа основна подкрепа за двойката, в случай, че предимството се завърне на страната на долара.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
fallback