fallback

Надеждите за покачване на лихвите в САЩ подкрепиха долара

Еврото изгуби позиции след колебливите данни за индустриалното производство на Германия

11:58 | 09.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се изкачи до най-високото си ниво за тази седмица. Това се случи, след като в сряда 2 влиятелни фигури от Федералния резерв на САЩ запазиха живи очакванията за повишение на лихвите по-късно през годината. В същото време изнесената късно снощи стенограма от последната среща на централните банкери, показа сериозни разминавания в техните позиции.

Президентът на Фед за Ню Йорк Уилям Дънди и губернаторът Джером Пауъл начертаха различни сценарии, при които централната банка може да действа по-рано, отколкото много пазарни участници смятат. Изявленията на 2-те официални лица дадоха силен тласък на долара, тъй като част от инвеститорите запазиха надеждите си, че лихвите могат да бъдат повишени още през юли.

Публикуваните записки от заседанието на Фед в известна степен разколебаха инвеститорите, след като стана, че в позицията на централните банкери има сериозни разногласия. Очакванията на специалистите са, че различията във възгледите ще бъдат изгладени, тъй като те са основно с момента, в който да се повишат лихвите.

Еврото изгуби позиции в началото на днешната сесия след колебливите данни за индустриалното производство на Германия. На годишна база измерителят сe понижава с 0,3%, което е далеч от прогнозите на специалистите. В същото време, вносът и износът от страната са се повиши повече от очакваното, което е положителен сигнал за икономическата активност.

По-важните икономически данни от днес са свързани със седмичните данни за молбите за помощи за безработни в САЩ. Прогнозите са показателят да се повиши минимално спрямо предходната седмица.

Едно евро се разменя срещу 1,0740 долара в близост до най-ниските стойности за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар записва четвърта поредна печеливша сесия спрямо еврото, преминавайки възходящата тренд линия, построена по дъната от средата на месец март.

Следващото важно ниво при поскъпване на зелените пари се намира около съпротивата при 1,0713. От друга страна, покачването на еврото е ограничено 1,0800, а след това при върха от сряда при 1,0890.

GBP/USD

Британският паунд заличи печалбите си от вчера, след като тази сутрин достигна едноседмично дъно спрямо долара. Двойката се насочи към подкрепата около 1,4735, а след това при долната граница на ценовия канал около 1.4680.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:34 | 13.09.22 г.
fallback