fallback

Разнопосочни движения на пазарите, след като Фед изненада инвеститорите

Доларът отчете най-голямото си еднодневно поевтиняване спрямо еврото от 6 години

11:20 | 19.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

През последните два дни ставаме свидетели на изключително висока волатилност на финансовите пазари. Проведената снощи пресконференция на Фед не оправда очакванията на пазарните участници и това доведе до най-голямото поевтиняване на долара спрямо еврото от шест години насам.

Изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън донесе силни вълнения на пазара. Очаквано, институцията премахна думата „търпелив“ от позицията си за момента, в който ще повиши лихвите, но в същото време понижи своите очакванията за икономиката и инфлацията.

Централните банкери коментираха, че ще следят пазара отблизо и в зависимост от икономическото представяне ще преценяват дали да повишават лихвата или да отложат за по-късен момент. В изявлението си, Джанет Йелън допълни, че повишението на лихвите, когато то се случи, ще бъде с много по-плавни темпове, отколкото много инвеститори очакваха. Това означава, че дори и да станем свидетели на повишаване на лихвата, това ще се случва с много плавни темпове и за много дълъг период от време.

Коментарите на Йелън предизвикаха масови разпродажби на долара, който записа най-слабото си дневно представяне 17 март 2009 г насам. В минутите по време на изявлението зелените пари изтриха над 3% от стойността си.

След края на пресконференцията пазарите се успокоиха и доларът стабилизира позициите си, а от началото на днешния ден предимството е на страната на зелените пари, които възстановиха по-голямата част от изгубеното в сряда.

Едно евро се разменя срещу 1,0650 долара, след като достигна дневен връх при 1,0920.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В сряда еврото се изстреля до 1,1039, но единната валута задържа за съвсем кратко печалбите си и тази сутрин двойката се понижи до нивата, на които се намираше през вчерашния ден, а именно, около 1,0650. Поскъпването на долара вероятно ще бъде ограничено около подкрепата при 1,0600. В същото време предпоставките за по-сериозна корекция в полза на еврото остават налице, като психологическото ниво при 1,1000 ще оказва ключова съпротива за двойката.

Низходящият тренд, започнал от началото на май насам, остава валиден, а дългосрочното предимство се запазва на страната на долара.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:06 | 10.09.22 г.
fallback