fallback

Еврото с минималeн ръст спрямо долара в очакване на срещата на Фед

През последните шест месеца щатският долар поскъпна с 20% спрямо основнитe валути

12:50 | 17.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Единната европейска валута поскъпва за втори пореден ден спрямо долара на фона на започващата днес двудневна среща на Федералния резерв на САЩ. Очакванията към централната банка са високи, тъй като силните макроикономически новини от последните седмици увеличиха очакванията за покачване на лихвените нива около средата на 2015 г.

През последните дни еврото беше подложено на силен натиск, след като Европейската централна банка започна на 9-ти март своята масивна програма за обратно изкупуване на облигации. В периода на действие на плана в икономиката ще бъдат изсипани 1 трлн. евро новонапечатани пари.

В понеделник натискът върху единната валута отслабна на фона на по-слабите от очакваните данни за индустриалното производство в САЩ, които охладиха възхода на долара.

Вниманието на инвеститорите през следващите два дни ще бъде приковано от започващата по-късно днес среща на Федералния резерв. Очакванията са институцията да хвърли повече светлина около паричната си политика, както и вероятният момент, в който ще започне покачването на лихвите. Ралито на долара от началото на март се дължи предимно на очакванията, че Фед ще повиши лихвите през тази година.

През последните шест месеца щатският долар е поскъпнал с около 20% спрямо кошница от основни валути. Част от инвеститорите спекулират, че Фед не може да игнорира факта, че това поскъпване намалява инфлацията. Именно поради тази причина централната банка може да бъде изключително гъвкава относно паричната си политика, тъй като инфлация по-ниска от 2% ще даде възможност на Фед да удължава периода с рекордно ниски проценти.

Едно евро се разменя срещу 1,0600 долара, близо до най-високите стойности за деня.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

След като в рамките на четири дни доларът не успя да пробие подкрепата при 1,0500, от началото на седмицата ставаме свидетели на корекция. В подкрепа на възхода на еврото сочи и техническият индикатор RSI, който продължава да сигнализира, че двойката се намира в състояние на свръпродажба. Възходящото движение, вероятно ще бъде краткосрочно и ще срещне съпротивата при 1,0750, а след това и на тази при 1,0825.

Дългосрочният низходящ тренд остава валиден и предимството за долара спрямо еврото се запазва.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 08.09.22 г.
fallback