fallback

Еврото стабилизира позициите си в началото на новата седмица

Вниманието на пазарните участници през текущата седмица ще бъде насочено към срещатa на Федералния резерв на САЩ

13:10 | 16.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Масовите разпродажби на еврото от изминалата седмица бяха преустановени в началните часове на Европейската сесия. Изказването на председателя на италианската централна банка Игнасио Виско, че темповете на обезценяване на еврото са прекалено бързи, доведоха до стабилизиране на цената. В същото време пазарът очаква с интерес предстоящата среща на Фед, която ще се проведе на 17 и 18 февруари.

Председателят на италианската банка и член на комисията в ЕЦБ Игнасио Виско заяви на пресконференция в събота, че откакто бяха обявени намеренията за количествени улеснения в Европа, единната валута е поевтиняла много повече от очакваното. След първата седмица, в която започна фактическото изливане на пари в икономиката, доходността по немските дългосрочни правителствени облигации се срина. За същия период еврото изтри 3% от стойността си, а Виско допълни, че има съществен риск за програмата да надмине целите си.

Анализаторите коментираха, че текущите количествени улеснения могат да предизвикат балон при цените на акциите в еврозоната. През изминалата седмица немският индекс DAX30, се изкачи до рекордно високо ниво и продължава да увеличава стойността си с изключително бързи темпове.

Вниманието на пазарните участници през текущата седмица ще бъде насочено към предстоящата 2-дневна среща на Федералния резерв на САЩ, която ще се проведе на 17 и 18 март. Една част от по-крайните анализатори са на мнение, че централните банкери ще предприемат действия, с които да се противопоставят на рязкото поскъпване на долара.

Едно евро се разменя срещу 1,0530 долара, след като по-рано се понижи до 1,0479.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото се стабилизира около подкрепата при 1,0500, след като за четвърта поредна сесия цената се задържа над тези стойности. Очакванията за корекция в полза на единната валута се увеличават, след като опитът за такава от четвъртък беше неуспешен. Техническият индикатор RSI продължава да дава сигнали, че двойката се намира в състояние на свръпродажба. В случай, че очакваната корекция стане факт, можем да очакваме краткосрочно възходящо движение и тест на съпротивата при 1,0750, а след това и на тази при 1,0825.

Предпоставките за достигане до паритет при двойката през текущата година остават налице.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:35 | 08.09.22 г.
fallback