fallback

Доларът отбеляза към най-слабата си сесия от месец насам

Изненадващото понижение в продажбите на дребно в САЩ задейства широките разпродажби на зелените пари

12:30 | 13.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар изгуби позиции през вчерашния ден, след като голяма част от инвеститорите предпочетоха да осребрят печалбите си. Ралито на зелените пари, което ги изведе до многогодишен връх спрямо редица валути, забави ход в четвъртък, когато доларът отчете най-слабата си сесия от 4 февруари насам.

Изненадващото понижение в продажбите на дребно в САЩ задейства широките разпродажби за долара. Анализаторите коментират, че макар и не толкова негативен, докладът е бил достатъчна причина, която да накара голяма част от инвеститорите да приберат печалбите си в долари, натрупани през последните дни. Анализаторите са на мнение, че поради липсата на новини със сериозно пазарно значение през днешния ден, вероятно консолидацията на долара ще продължи.

Поскъпването на еврото спрямо зелените пари, от своя страна, беше подкрепено и от минималното покачване на доходността на европейските облигации, които по-рано през седмицата достигнаха рекордно ниски нива на фона на стартиралите количествени улеснения в Европа.

Следващата водеща новина, която може да предизвика по-сериозни движения на пазара, е свързана със срещата на Федералния резерв на 17-18 март. Силните данни за безработицата в САЩ увеличиха спекулациите, че централните банкери ще започнат процеса по покачване на лихвите още в средата на годината. Според немалка част от специалистите обаче, преди да започне с покачването на лихвите, Фед ще предприеме действия за отслабване на долара, тъй като прекалено рязкото му поскъпване се отразява негативно на икономиката.

Едно евро се разменя срещу 1,0600 долара, докато двойката GBPUSD се намира при 1,4860, в близост до дъната от днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Поскъпването на еврото от вчера беше ограничено около 1,0700, но предпоставките за продължаване на корекцията са налице. В случай, че единната валута успее да запази предимството на своя страна, можем да очакваме достигане до съпротивата при 1,1000, а след това и при важното ниво около 1,1200.

Предпоставките за достигане до паритет при двойката през текущата година остават налице.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
fallback