fallback

Доларът продължава да поскъпва, изкачи нов 12-годишен връх спрямо еврото

Силното представяне на зелените пари вероятно ще продължи на фона на спекулациите около паричната политика на Фед

12:38 | 10.03.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

След кратката почивка в понеделник, през днешния ден доларът продължава с изключително силното си представяне спрямо еврото и йената, записвайки нови многогодишни върхове. Основната причина за ралито на зелените пари остава същата – дивергенцията в паричните политики и икономическите условия между САЩ от една страна, и Европа и Япония от друга.

Основната дискутирана тема през последните дни продължава да бъде изключително силният доклад за заетостта в САЩ, който повиши спекулациите, че Федералният резерв ще повиши лихвите по-рано от очакваното. Силното представяне на долара вероятно ще продължи, а повече светлина около бъдещата парична политика на Фед се очаква да бъде дадена по-късно през месеца, когато ще се проведе срещата на институцията.

В момент, в който инвеститорите очакват скорошно повишение на лихвите в САЩ, Европейската централна банка се намира на точно противоположния полюс. В понеделник институцията стартира кампанията си по обратно изкупуване на облигации, което доведе до понижение на доходността на облигациите от Германия и други ключови за региона икономики. Изпълнението на програмата от страна на ЕЦБ ще продължи над една година като през този период в еврозоната ще бъдат налети над 1 трлн. долара.

Поскъпването на долара и перспективите за повишение на лихвите в САЩ доведоха до натиск върху развиващите се пазари и до сериозни загуби за валутите на тези икономики. Разпродажбите бяха поведени от бразилския реал и турската лира, които търпят сериозни загуби през последните две седмици.

Едно евро се разменя срещу 1,0750 долара, в близост до дъната за днес. В същото време йената поевтиня до 121,85 за долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Доларът поднови движението си спрямо еврото, насочвайки се уверено към следващото по-сериозно ниво на подкрепа при 1,0720, където се намира дъното от август 2003 г. В случай, че това ниво бъде преминато, можем да очакваме още по-силно понижение до 1,0465.

Рязкото поскъпване на зелените пари изпрати техническият индикатор RSI до 19,35, което е най-ниското му ниво от 22 януари насам, когато станахме свидетели на последната по-сериозна корекция в полза на единната валута. При корекция, можем да очакваме минимално поскъпване на еврото и достигане на нивата около 1,1000, а след това и тези около 1,1200.

Силата на низходящия тренд, започнал през май 2014 г., създава предпоставки пред долара за достигане до паритет спрямо еврото през текущата година.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 11.09.22 г.
fallback