fallback

Доларът отстъпи на фона на противоречивото изказване на Йелън

Централните банкери в САЩ продължават да ръководят действията си от икономическите данни

13:28 | 25.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар губи позиции спрямо кошница от основни валути. Това се случи, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, коментира, че централната банка няма да избързва с въвличането на страната в спиралата на повишението на лихвените равнища.

Поевтиняването на долара беше съпътствано със спад при доходността на дългосрочните облигации на САЩ. Разпродажбите дойдоха, след като голяма част от инвеститорите спекулиращи с това, че Фед ще защити позицията си за скорошно покачване лихвите, останаха разочаровани от изявлението на Джанет Йелън. По традиция основният фактор, оказващ влияние върху нивата на доходност на американските облигации, са именно лихвените равнища.

Йелън за пореден път отказа да хвърли повече светлина около точния момент, в който ще започне покачването на лихвените равнища. Пазарните участници очакваха по-подробна информация и уточнение на момента, в които ще започне увеличение на лихвите, но вместо това Джанет Йелън предпочете да запази либералната си позиция и да не дава по-точна информация.

Централните банкери продължават да ръководят действията си от икономическите данни, публикувани в страната. Очакванията са, че Фед ще обяви момента на промяна в лихвите малко преди да премине към фактическото им покачване или ще изненада пазара, покачвайки лихвите, без да е обявил предварителното си намерение за този ход.

По-късно днес в САЩ ще бъдат изнесени данните за продажби на нови жилища за месец януари. Показателят е важен за икономиката, тъй като показва състоянието на пазара на недвижими имоти в страната, което от своя оказва пряко влияние върху вътрешното потребление и инфлацията. Повече продажби на нови жилища означават увеличено вътрешно потребление и съответно предпоставки за по-висока инфлация.

Едно евро се разменя срещу 1,1360 долара. Единната валута поскъпва спрямо зелените пари за втори пореден ден.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Положителната серия на долара беше прекъсната във вторник, след като предимството се завърна на страната на еврото. От началото на февруари насам цената се движи в рейндж без ясно изразено предимство за една от двете валути.

Можем да очакваме по-сериозно раздвижване. В случай, че цената се изкачи над съпротивата при 1,1500, или се понижи под текущата подкрепа при 1,1250. Водената от натиска на дългосрочния низходящ тренд е по-вероятно да станем свидетели на низходящо движение и поевтиняване на еврото.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 27.08.22 г.
fallback