fallback

Доларът поскъпва в очакване на изявлението на Джанет Йелън

Изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги също ще привлече вниманието на пазарите

13:40 | 24.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Очакваните изявления на председателите ЕЦБ и Фед са основните събития, които привличат вниманието на инвеститорите днес. Очакванията за предстоящо раздвижване на паричната политика в САЩ доведоха до минимално поскъпване на долара.

Изявлението на Джанет Йелън пред Банкова комисия на САЩ, насрочено за 17:00 часа българско време, привлича извънредно голямо внимание сред инвеститорите. Стенограмата от януарското заседание на Федералния резерв показа крайно либералните настроения на централните банкери и липсата на желание за предприемане на активни действия, въпреки все по-силните икономически новини. По време на днешното изявление пазарните участници ще следят дали Йелън ще продължи текущата либерална политика или ще заеме по-твърда позиция.

Според анализатори колкото по-объркващи и сложно е посланието на Йелън за това, дали лихвите ще се повишат, толкова по-негативно ще се отрази това върху щатския долар. Но дори и в този случай, зелените пари няма да претърпят сериозни загуби, тъй като дългосрочните очакванията са, че рано или късно лихвените равнища ще бъдат повишение, допълват специалистите.

От друга страна еврото изгуби позиции, след като Гърция изпусна крайния срок, в който да представи списък с реформи, което беше основно изискване на европейските кредитори, за да приемат удължаването на дълга ѝ. Подминаването на срока не е изненада за никого и именно заради това не предизвика по-сериозни притеснения.

Изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги също ще привлече внимание, но очакванията на пазара са за липса на изненадващи решения и продължаване на текущия план за количествени улеснения.

Едно евро се разменя срещу 1,1300 долара, намирайки се на най-ниското си ниво за последните 2 дни.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Щатският долар поскъпва спрямо еврото за пети пореден ден, задържайки се около важната подкрепа при 1,1300. При преминаване на това ниво, можем да очакваме нов тест на дъната от втората половина на януари около 1,1100.

Текущото низходящо тества сериозно валидността на формиралата се корекция в полза на еврото от последните седмици.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
fallback