fallback

Несигурността около еврото расте заради неуспешните проговори за гръцкия дълг

Ситуацията в Европа се отразява положително на щатския долар

15:19 | 17.02.15 г.
Автор - снимка
Създател

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Срещата на финансовите министри на еврозоната, проведена в понеделник, завърши по-рано от очакваното, но не даде желания резултат. Компромис за гръцкия дълг все още не е достигнат, тъй като нито една от преговарящите страни не желае да отстъпи.

Шансовете Гърция да бъде принудително извадена от еврозоната се увеличиха, но компромисно споразумение между Атина и европейските партньори все още е възможно, коментираха анализатори. Поради липсата на решение фокусът се прехвърля върху ЕЦБ, която в сряда ще трябва да реши дали да удължи спешната ликвидна подкрепа към гръцките банки, за да поддържат кешовите им нужди докато кризата отмине. Очакванията са, че Европейската банка ще продължи помощта, тъй като населението на Гърция тегли огромни суми пари от местните банки и отказ от предоставяне на ликвидност може да доведе до блокиране на финансовата система на страната.

В понеделник Гърция отхвърли предложението на европейските лидери за удължаване с нови 6 месеца на действащия в момента международен спасителен пакет, определяйки го като „неприемливо“. Инвестиционната банка Barclays коментира решението, заявявайки, че този ход е увеличил чувствително вероятността Гърция да напусне еврозоната. В случай, че не се достигне до решение, правителството на Алексис Ципарис вероятно ще свика референдум, за това дали да приеме сделка с европейските партньори или да изостави еврото.

Крайният срок за сключването на споразумение между Атина и Европа изтича в края на февруари, когато приключва текущата спасителна и финансова програма. Анализаторите са на мнение, че няма място за паника, но ситуацията трябва да бъде следена отблизо.

Едно евро се разменя срещу 1.1385 долара тази сутрин, което е близо до най-високите стойности за днес.   ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

От началото на седмицата еврото се търгува в тесен рейндж в подножието на 1.1400. Текущата съпротива за еврото остава около 1.1500, докато нивата около 1.1275 оказват текуща подкрепа за двойката.

До момента, в започналия от началото на май 2014 г. дългосрочен низходящ тренд, еврото направи няколко корекции, най-голямата, от които беше в размер на 2.39%, а това се случи в периода 8 – 15 декември. При текущата корекция еврото успява да възстанови 2.52% от стойността си и в случай, че цената се изкачи над 1.1500, можем да очакваме по-сериозно стабилизиране на еврото около тези нива.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
fallback