fallback

Предпазливостта на валутните пазари остава на фона на преговорите в Гърция

Ситуацията в Европа се отразява положително на щатския долар

13:04 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Продължаващите от началото на седмица срещи между представители на еврозоната и новото гръцко правителство са съсредоточили вниманието на голяма пазарните участници. Решението за Гърция ще бъде ключово за стабилността на еврото и поради тази причина инвеститорите предпочитат да останат встрани от пазара, докато не се намери ясен изход от ситуацията.

Европейските борси и еврото започнаха търговията в сряда с минимални понижения, след като провежданите до момента преговори за гръцкия дълг носят по-скоро объркване на пазара, отколкото някаква яснота за конкретни действия. През днешния ден ще се проведе среща на финансовите министри на еврозоната, а в четвъртък ще европейските лидери също ще се съберат, за да разгледат ситуацията около Гърция.

Очакванията и за двете срещи са, че решение от ситуацията няма да бъде намерено. По време на събранието по-късно днес, новият гръцки финансов министър Янис Вароуфакис ще представи спасителен план, които ще има за цел сключването на временно споразумение, за да може страната му да спечели време до юни. Намеренията на гръцкото правителство са да бъде изготвен подробен план, които да се обсъди през лятото.

В същото време останалата част от еврозоната, водена от Германия, запазва позицията си, че Атина трябва да продължи със свиването на разходите и приватизациите, ако желае финансовата помощ да бъде продължена.

Ситуацията в Европа се отразява положително на щатския долар, тъй като увеличаващата несигурност около еврото кара по-предпазливите инвеститорите да насочат поглед към други пазари.

Едно евро се разменя срещу 1,1300 долара, понижавайки се до най-ниските нива за днес. GBPUSD се намира при 1,5290, след като по-рано днес достигна 1,5300. В същото време един долар се разменя за около 119,90 йени, образувайки най-високите нива за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Волатилността при двойката от началото на седмицата остава изключително ниска. Цената се задържа около 1,1300, а най-близката подкрепа се намира около 1,1275. В случай, че и това ниво бъде пробито, можем да очакваме още по-сериозно понижение до около 1,1200.

Дългосрочният низходящ тренд остава валиден, а корекцията в полза на еврото, която наблюдаваме от средата на януари насам, изглежда е изгубила своята сила, което създава предпоставки за ново силно еднопосочно движение за долара.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 03.09.22 г.
fallback