fallback

Успешната германизация на еврозоната

От гледна точка на икономическия модел Старият континент следва германската школа, пише Neue Züricher Zeitung

13:49 | 10.02.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Трябва ли Германия да стане по-европейска, или Европа – по-германска? Този въпрос се обсъжда от икономистите на Стария континент в продължение на години.

Вероятно всички страни в Европа отдавна са по-европейски. Но до каква степен една или друга страна влияе на Европа, може би зависи от всеки конкретен случай от и цикличните колебания. От гледна точка на икономическия модел отговорът в момента обаче е ясен - Европа става все по-германска, пише в свой коментар за Neue Züricher Zeitung Михаел Раш. 

Германският (както впрочем и швейцарският) бизнес модел се основава на производството на атрактивни стоки, които се радват на високо търсене навсякъде по света. Поради изгодния продуктов микс най-голямата икономика в еврозоната постигна през 2014 г. рекордно висок излишък в размер на 215,3 млрд. евро (+ 7,4%), и така надмина дори и Китай.

Само през декември страната постигна рекорден излишък от 25,3 милиарда евро. Балансът по текущата сметка показва иначе казано разликата между сумата на износа и приходите, както и сумата от вноса и пасивите. По отношение на тези статистически данни Берлин винаги е бил силен като вол, от 2002 г. насам не е отчитан отрицателен месец.

Новото сега е, че „проблемните деца“ на еврозоната все повече и повече поемат по този курс. Така например Испания, но и Италия от 2012 г. насам на месечна база отчитат значително повече излишък от дефицит. В предходните години в Италия излишъкът бе миниатюрен, а в Испания въобще липсваше. Дори в Португалия и Гърция от 2012 г. се сменят положителни и отрицателни месеци. И тези страни по-рано не можеха да се похвалят с излишъци. Това обаче продължава да е вярно за Франция.

В края на януари германското правителство повиши прогнозата си за растежа на най-голямата икономика в еврозоната за 2015 г. Според новите очаквания БВП ще нарасне с 1,5 на сто тази година, след като през октомври 2014 г. прогнозата бе намалена от 2 на сто на 1,3 на сто.

Обезценяването на еврото спрямо долара с около 12% през последната година вероятно ще допринесе за това в бъдеще еврозоната да печели повече от  износа. А това ще допринесе за още по-силната германизация на еврозоната, заключава  Раш. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
fallback