fallback

Поскъпване за долара преди важния месечен доклад за заетостта в САЩ

Пазарът залага на скорошно вдигане на лихвите от страна на Фед

13:00 | 06.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар записа минимално поскъпване спрямо кошница от основни валути по време на днешната европейска сесия. Стабилизирането на зелените пари се дължи на очаквания важен доклад за промяната в неселскостопанската заетост в САЩ, които ще да даде повече яснота относно плановете и момента, в които Фед може да повиши лихвените равнища.

В 15:30 часа българско време днес Министерството на труда на САЩ ще публикува важния доклад за създадените нови работни места през месец януари. Това е един от най-важните индикатори за състоянието на икономиката на страната и именно поради тази причина традиционно се очаква с повишен интерес.

В случай, че станем свидетели поредно силно четене на измерителя, това ще се отрази положително на щатския долар. Докладът за промяната в неселскостопанската заетост е основният показател, по които се ръководи Федералния резерв при определянето на паричната си политика. Ниско ниво на безработицата и добавянето над 200 000 нови работни места на месец дават солидна основна на централните банкери да прибегнат до покачване на основния лихвен процент около края на текущата година, какъвто е първоначалният план на Фед.

През изминалия месец новите работни позиции в САЩ се увеличиха с 252 000, а прогнозата на анализаторите за януари е за ръст от 234 000. Това може да бъде 12-тият пореден месец на ръст от повече от 200 000, което ще бъде най-дългата подобна серия от 1994 г. насам.

Откриването на нови работни позиции увеличава и темповете на растеж на заплащането в САЩ. Разпределянето на повече пари в населението му дава повече покупателна сила, от което следва, че търсенето на стоки и услуги се увеличава. В този ред на мисли, повишението на заплащането ще доведе и до ръст на инфлацията, което е още един знак, че наближава моментът, в които Фед ще повиши лихвите.

Едно евро се разменя срещу 1,1450 долара, задържайки се около нивата на отваряне за днес. GBPUSD се намира при 1,5340, а търговията днес остава в тесни граници. В същото време един долар се разменя за около 117,30 йени, а двойката AUDSD се намира при 0,7850, чертаейки най-високите нива за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

След като еврото достигна поредно 11-годишно дъно спрямо долара в края на януари, през последните дни наблюдаваме опит за зараждане на корекция в полза на единната валута.

Повишението на цената за момента е ограничено около психологическата съпротива при 1,1500. При пробив над това ниво, можем да очакваме тест на следващото важно ниво около 1,1660. Дългосрочният низходящ тренд остава валиден, въпреки текущата корекция.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:35 | 10.09.22 г.
fallback