fallback

Ще потъне ли еврото до нови дъна след днешната среща на ЕЦБ?

Инвеститорите предпочитат да се въздържат от откриване на нови позиции преди края на заседанието

13:00 | 22.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото се намира в близост до най-ниските си нива спрямо долара от 11 години насам, а търговията до този момент на днешния ден се осъществява в изключително тесен рейндж. Инвеститорите предпочитат да се въздържат от откриване на нови позиции преди заседанието на ЕЦБ и пресконференцията на председателя Марио Драги, насрочена за 15:30 часа българско време. Очакванията към банката са, че тя ще обяви огромна програма за количествени улеснения, имаща за цел да повиши инфлацията в еврозоната.

Европейската централна банка обяви в сряда, че ще обсъди въвеждането на количествени улеснения от около 50 млрд. долара на месец. Тази сума беше приета разнопосочно от пазара, тъй като голяма част от инвеститорите не успяха да преценят дали това ще бъде достатъчно или не.

Въвеждането на стимули от страна на ЕЦБ на днешната среща изглежда почти сигурно на фона на всички предварителни заявки, направени от банката. Мнението на пазарните участници също е единодушно, че стимули ще има. Именно очакванията за масово печатане на пари в еврозоната принудиха централната банка на Швейцария да взе изненадващото решение и да се откаже от поддържане на минимален курс на франка спрямо еврото.

Официални лица от ЕЦБ коментираха, че предложението за вливането по 50 млрд. на месец ще бъде обсъдено по време на срещата, но крайното решение може да се различава значително от първоначално заложените стойности. Очакванията също така са, че обратното изкупуване на активи няма да започне по-рано от 1 март.

Изненадващо решение на ЕЦБ, както в посока на увеличение на стимулите, така и в посока на бездействие от страна на институцията може да предизвикат висока волатилност на пазара.

Едно евро се разменя срещу 1,1615 долара, в близост до нивата на отваряне. GBP/USD се намира около 1,5160. В същото време един долар се разменя за около 117,70 йени, в близост до най-ниските нива за днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката не успява да открие ясна посока на движение за пети пореден ден, задържайки се около подкрепата при 1,1600. Формирането на по-ясна посока на тренда може да стане след днешната среща на ЕЦБ.

В случай, че доларът поднови печалбите си, можем да очакваме пробив на дъната при 1,1458. В случай, че това се случи, предпоставките за достигане на паритет между двете валути при обменен курс 1,00, ще се увеличат значително.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:04 | 10.09.22 г.
fallback