fallback

Еврото се стабилизира в очакване на срещата на ЕЦБ

Пазарите в САЩ са затворени поради честването на Деня на Мартин Лутър Кинг

13:05 | 19.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото поскъпна минимално в понеделник в опит да стабилизира позициите си, след като в петък се срина до 11-годишно дъно спрямо долара. Пазарните участници са насочили погледите си към предстоящата среща на Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще се проведе на 22 януари. Решението дали институцията ще въведе нови количествени улеснения до известна степен ще предопредели бъдещото представяне на еврото.

Поради официалния празник в САЩ, днес борсите в страната ще останат затворени, а валутните пазари вероятно ще бъдат спокойни.

Водещата новина от изминалата седмица беше свързана с изненадващото решение на Швейцарската централна банка да премахне минималния праг на франка спрямо еврото. Действието на централните банкери предизвика смут на пазара, тъй като швейцарската валута поскъпна с над 40% в първите минути от обявяването на решението.

Според централната банка действието е предприето на фона на очаквания за огромна програма за количествени улеснения от страна на ЕЦБ. В случай, че минималният праг на франка спрямо еврото беше запазен, швейцарската банка щеше да бъде принудена да продава огромно количество местна валута, за да запази баланса спрямо по-евтиното евро и именно това е провокирало изненадващото ѝ решение.

Срещата на ЕЦБ ще се проведе на 22 януари, а пазарните участници са силно убедени, че институцията ще обяви нова програма за мащабни количествени стимули. До голяма степен, въвеждането на стимулите вече е включено в цената на еврото и оповестяването на това действие едва ли ще предизвика нови масови разпродажби за единната валута.

От друга страна в случай, че ЕЦБ не предприеме действие, е възможно да станем свидетели на противоположно явление, а именно – по-сериозно поскъпване на валутата. Тъй като в момента очакванията за количествени улеснения са включени в цената на еврото, едно евентуално отлагане на програмата ще накара пазара да пренастрои очакванията си.

Другата важна новина, която може да предизвика сериозна волатилност на пазара, е свързана с парламентарните избори в Гърция, които ще се проведат на 25 януари. Опасенията, че крайната партия СИРИЗА може да изведе страната от валутния съюз, вече създава опасения сред населението и от банките бяха изтеглени над 1 млрд. евро. Вероятността Гърция да напусне еврозоната се оценява като минимална от анализаторите.

Едно евро се разменя срещу 1,1600 долара, в близост до най-високите нива за днес. GBP/USD се намира около 1,5250. В същото време един долар се разменя за около 117,30 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В петък еврото потъна до 1,1457, но след това се стабилизира в подножието на 1,16, където се намира и в момента. Психологическото ниво около 1,1500 дава ключова подкрепа при двойката.

В случай, че цената не пробие това ниво през следващите сесии, можем да очакваме формиране на възходящ импулс в полза на еврото, които да изведе двойката до съпротивата около 1,1750.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:37 | 12.09.22 г.
fallback