fallback

Йената поскъпва на фона на увеличаващото се търсене на активи убежища

Вниманието на инвеститорите е насочено към данните за продажбите на дребно САЩ през декември

13:00 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йена печели позиции спрямо долара за 4-ти пореден ден благодарение на повишения интерес към активи убежища. Разпродажбите на фондовия пазар в Токио, слабият петрол, както и сривът в цената на медта до най-ниските ѝ нива от 2009 г. насам, създадоха притеснения сред инвеститорите. В същото време щатският долар стабилизира позициите си в очакване на данните за продажбите на дребно в САЩ, които ще бъдат изнесени по-късно днес.

Йената поскъпва спрямо всички 16 валути, срещу които се разменя, на фона на пониженията на борсата в Токио. Ниската цена на петрола засили опасенията, че икономиката на Япония може да изпадне в още по-сериозна дефлация заради ниските цени на суровините, а това е негативно явление, погледнато в краткосрочен период. Именно тези дефлационни очаквания в страната предизвикват понижения на акциите. От създалата се ситуация печели йената, тъй като традиционно тя се намира в обратна корелация с фондовия пазар. Казано с други думи, когато акциите в Япония поевтиняват, йената поскъпва, и обратно.

От месечно изследване на движенията на валутите на 9-те най-развити страни става ясно, че йената е на първо място по представяне. За месец декември валутата е спечелила 5.9%, докато за същия период щатският долар е поскъпнал с 4.1%, а еврото е изгубило 2.1%.

Австралийският долар се превърна в една от най-слабо представящите се валути през последните дни. Противоречивите данни за индустриалното производство и жилищното строителство в Китай доведоха до рязък спад в цените на медта. Това от своя страна се отрази негативно на австралийския долар на фона на очакванията за по-слабо търсене на суровини най-вече в азиатския регион. Австралия е силно ориентирана към износ на различни суровини и спадът на тяхната цена през последните месеци оказва силен натиск върху местната валута.

Вниманието на инвеститорите днес ще бъде насочено към САЩ, където в 15:30 часа българско време ще бъдат публикувани данните за продажбите на дребно за месец декември. Прогнозите са за растеж от 0.2%, което е понижение спрямо предходния месец, когато беше отчетен ръст от 0.7%. Повишението на измерителя като цяло означава, че реалната инфлация в икономиката расте, а това е и основната причина данните да се очакват с голям интерес от пазара.

Едно евро се разменя срещу 1.1755 долара, след като по-рано днес достигна ново рекордно дъно при 1.1725. GBP/USD се намира около 1.5180. В същото време един долар се разменя за около 117.00 йени, а по-рано днес достигна дъна при 116.50. ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Тази сутрин доларът поднови силното си възходящо движение като за момент проби подкрепата при 1.1750 и регистрира ново дъно при 1.1725. Нивата около 1.1800 продължават да оказват ключова съпротива за еврото. Техническият индикатор RSI, все още се намира под 30, което е индикация, че двойката продължава да се намира в състояние на свръхпродажба, а това от своя страна е сигнал за забавяне или обръщане на текущото движение. Погледнато от друга страна, разпродажбите при еврото се дължат на фундаментални слабости, което означава, че дългосрочният низходящ тренд вероятно ще запази своята валидност.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 01.09.22 г.
fallback