fallback

Еврото се стабилизира на фона на спекулациите около политиката на ЕЦБ

Британският паунд поевтиня спрямо всички 16 валути, срещу които се разменя

13:13 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото спечели позиции през последните две търговски сесии като по този начин ограничи силния низходящ тренд започнал от средата на декември. Единната валута се задържа около 1,1800 за четвърти пореден ден, но натискът върху нея остава. Това се случи, след като в понеделник официални лица от Европейската централна банка подхраниха спекулациите, че институцията ще стартира нова програма за обратно изкупуване на активи още на следващата си среща на 22 януари.

Един от членовете на борда на директорите на ЕЦБ направи противоречиво изказване в понеделник. Той заяви, че банката може да вземе решение за нови стимули на следващото си заседание, но това не означава, че това ще доведе до някакви последващи действия.

Анализаторите разтълкуваха изказването с това, че ЕЦБ ще въведе програмата на 22 януари, за да си осигури възможност да се намесва по-агресивно на пазара в случай на нужда, но няма непременно да се възползва от тази възможност. От банката многократно заявиха решителността си да се борят с дефлацията в региона с всички възможни средства.

Фокусът на инвеститорите беше насочен и към японската йена, която отстъпи от достигнатия по-рано днес едномесечен връх. Всеки опит за поскъпване на йената увеличава спекулациите, че централната банка на Япония ще разшири и без това огромната си програма за количествени стимули.

Британският паунд поевтиня спрямо всички 16 валути, срещу които се разменя, след изнесен по-рано днес доклад, които показа, че инфлацията в страната се задържа трайно под 1%. Индексът на потребителските цени за месец декември се понижи до 0,5%, което е по-ниско от прогнозата на анализаторите. Това е основният измерител за определяне на инфлацията във Великобритания, а нивата под 1% потвърдиха очакванията, че лихвите в страната ще бъдат повишени най-рано през следващата година.

Едно евро се разменя срещу 1,1795 долара и се намира в близост до най-ниските стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,5090 и също се намира в близост до днешните дъна. В същото време един долар се разменя за около 118,60 йени, след като по-рано достигна едномесечно дъно при 117,27.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се намира в близост до 1,1800 за четвърти пореден ден. Причина за стабилизиране на цената около тези стойности се крие в това, че редица опционни контракти, имат за страйк цена именно на това ниво.

В случай, че доларът се задържи под 1,1800, можем да очакваме тест на следващото многогодишно дъно при 1,1637. При поскъпване на еврото, най-близката съпротива се намира около 1,1870.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 13.01.15 г.
fallback