fallback

Доларът печели позиции спрямо йената за пети пореден ден

Поредицата от икономически новини от САЩ вероятно ще предизвикат последната по-сериозна волатилност на пазарите през тази седмица

12:30 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар поднови увереното си поскъпване спрямо йената, регистрирайки пореден ден на печалба. Това се случва преди множеството новини, които ще бъдат публикувани в САЩ по-късно днес. Основните доклади, към който инвеститорите са насочили вниманието си, са свързани с данните за брутния вътрешен продукт на страната, поръчките за трайни стоки, както и продажбите на нови жилища.

Доларовият индекс се изкачи до нов 5-годишен връх, след като прогнозите за ръста на БВП на САЩ за четвъртото тримесечие бяха повишени на фона на ниските цени на петрола, които се очаква да са увеличили потребителските разходи.

Според специалистите силните икономически данни отвъд Океана ще се отразят положително на инфлацията, а намаляването на цените на петрола ще създадат проблеми с енергийните компании и целия енергиен сектор, което ще окаже негативен ефект върху инфлацията. Нетно обаче ефектът на засиленото потребление от по-ниската цена на петрола ще е по-висок, тоест текущата ситуация ще доведе до по-бързо покачване на инфлацията.

Повишението на инфлацията в САЩ ще принуди Федералния резерв да започне процеса по увеличение на лихвените равнища. Очакванията са, че в началото на повишенията, щатският долар ще поскъпне значително спрямо останалите валути, а последващите допълнителни повишения на лихвените проценти ще оказват по-слаб ефект върху представянето на зелените пари.

Прогнозата за БВП на Щатите през третото тримесечие на годината е за ръст до 4,3% на годишна база спрямо 4,6% през предходното тримесечие. Първоначалната прогноза за измерителя беше за 3,9%, което е значително по-малко от новите очаквания. Данните ще бъдат изнесени в 15:30 часа българско време.

Друг важен доклад от страната е свързан с поръчките на стоки за дълготрайна употреба през месец ноември. Прогнозите са за увеличение от 3% на месечна база, което е десет пъти повече спрямо повишението, което беше отчетено през предходния месец.

Поредицата от икономически новини от САЩ вероятно ще предизвикат последната по-сериозна волатилност на пазарите през тази седмица.

Едно евро се разменя срещу 1,2235 долара, близо до нивата на отваряне за деня. GBP/USD се намира около 1,5565, близо до дъната, достигани на няколко пъти през този месец. В същото време един долар се разменя за около 120,10 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката остава в изключително тесен рейндж на движение, близо до достигнатото в петък 2-годишно дъно. В случай на поскъпване на еврото, най-близката съпротива остава около 1,2300.

Дъното при 1,2215 е основна подкрепа за контракта, а следващите по-важни нива по пътя надолу се намират при 1,2130 и 1,2040. Дългосрочното предимство остава на страната на долара.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 08.09.22 г.
fallback