fallback

Подем за долара след срещата на Федeралния резерв

Изненадващо решение на Швейцарската централна банка понижи швейцарския франк до най-ниското му ниво за последните 9 месеца

13:20 | 18.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар се изкачи до 5-годишен връх спрямо кошница от валути, след като Федералният резерв даде по-ясни индикации, че възнамерява да започне да повишава лихвените равнища през следващата година. Друга важна новина дойде тази сутрин от Централната банка на Швейцария, която понижи лихвените проценти до отрицателни нива, което изведе местния франк до най-слабото му ниво спрямо еврото от 9 месеца насам.

Последната за тази година среща на Фед протече според очакванията на специалистите, като централните банкери запазиха текущата си парична политика непроменена. Пазарите се раздвижиха по време на пресконференцията на Джанет Йелън, председател на Федералния резерв, която запази позицията си, че трябва още време, преди да се започне с увеличение на лихвите.

Анализаторите се захванаха за отделни думи, които Йелън е казала на вчерашната среща, в опит да направят прогноза за точния момент, в който ще се повишат лихвените равнища. Вместо досегашния израз „известно време“, на вчерашната пресконференция, тя заяви, че Фед ще бъде „търпелив“, изтъквайки понижението в инфлацията в САЩ през последния месец. Джанет Йелън допълни, че решението няма да бъде взето на следващите „няколко срещи“, което беше прието за сигнал, че през следващите 2 срещи няма да се предприемат действия, но на събранието през април ще станем свидетели на решение.

Анализ на Bloomberg, показа, че последният път, в който председател на Фед е използвал именно думата „търпелив“ по повод повишение на лихвените равнища е бил в период от три последователни срещи през януари-март 2004 г. След това е започнал постепенен процес на покачване на лихвите, които от 1% достигат до 5%. Това е първият път, в който Йелън използва този израз и в случай, че го използва и на следващите две срещи, това ще потвърди тази спекулативна теория и срещата през април ще се очаква с още по-голям интерес.

Изненадващо решение на Швейцарската централна банка от тази сутрин понижи франка до най-ниското му ниво за последните 9 месеца. Банкерите взеха решение да понижат основната лихва по паричните депозити, държани в централната банка, до минус 0,25%. От институцията изразиха пълна готовност да изкупуват неограничено количество чужда валута, за да задържат франка на нива около 1,20 за евро

Едно евро се разменя срещу 1,2300 долара, след като за последните два дни зелените пари спечелиха около 2,2%. GBP/USD се намира около 1,5625, след като цената достигна дъно при 1,5549. В същото време един долар се разменя за около 118,65 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В рамките само на една сесия доларът успя да заличи печалбите, който еврото трупаше в продължение на няколко седмици. Единната валута не успя да се справи с ключовата съпротива, около 1,2500 и не успя да се задържи над това ниво, което даде предимство на зелените пари.

По-рано днес цената достигна до 1,2275, доближавайки се до двугодишното дъно при 1,2246. Това е и основната подкрепа, която зелените пари ще трябва да преодолеят по пътя надолу. Дългосрочният низходящ бе потвърден и погледите отново са насочени към достигане до психологическото ниво при 1,2000.

GBP/USD

Започналото в средата на ноември движение в рейндж при двойката продължава. Цената остава в още по-широки граници между 1.5540 и 1,5800. Рязкото поскъпване на долара от вчера не бе достатъчно за потвърждаване на дългосрочната низходящата тенденция.

Паунът възстанови част от загубеното и се насочи към подкрепата при 1,5700. По-ясно изразено предимство за една от двете валути може да видим в случай, че цената пробие дъното при 1,5540 или се изкачи над върха от месец ноември при 1,5825.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:52 | 05.09.22 г.
fallback