fallback

Доларът се завърна към печалбите преди заседанието на Фед

Зелените пари поскъпват на фона на спекулациите, че институцията ще уточни момента, в който ще започне да повишава лихвите

12:35 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Доларът отскочи от достигнатото 4-седмично дъно спрямо йената преди края на двудневната среща на Фед, резултатите, от която ще станат ясни днес. Зелените пари поскъпват на фона на спекулациите, че централните банкери в САЩ може да уточнят момента, в който ще започнат да повишават лихвените равнища.

В същото време руската рубла стабилизира позициите си, след сериозните сътресения на руския пазар от вчерашния ден.

Очакваната последна за тази година среща на Федералния резерв на САЩ успя да подкрепи долара. Пресконференцията на Фед ще започне в 21:30 часа българско време и ще включва финален преглед на политиките през 2014 г., които институцията е водила. Очаква се също така да бъде направена и по-точна прогноза относно момента, в който ще започне увеличението на лихвените равнища.

Прогнозите, че Фед ще повиши лихвите около третото тримесечие на следващата година може да не се сбъднат, смятат все повече анализатори. Понижението в цените на петрола до 5,5-годишно дъно ще намалят реална инфлацията в икономиката, тъй като разходите в индустриалния, транспортния и много други сектори ще се свият, а това ще доведе до понижение в крайните цени на редица услуги и активи.

Подобно понижение ще намали значително реалната инфлация и заложената цел от 2% на годишна база от страна на Фед, вероятно няма да бъде достигната през 2015 г. Тези перспективи пред икономиката дават възможност на централните банкери да отложат още повече повишението на лихвените равнища в опитите си да предпазят щатският долар от прекалено голямо поскъпване.

Другата важна новина от САЩ през днешния ден е свързана с публикуването на данните за потребителските цени. Това е най-точният показател за измерването на инфлацията в страната, а прогнозите са, че индексът се е задържал на 1,8% през месец ноември. Тъй като измерителят ще бъде публикуван по време на срещата на Фед, изненадващи стойности при него може да предизвикат ответна реакция от страна на централните банкери.

Притесненията около състоянието на руската икономика предизвикаха изключително големи колебания в нивата на руската рубла. Във вторник валутата достигна дъно при 78 рубли за долар, а на дневна база загубата е 11%. Това е най-сериозното обезценяване на рубла от валутната криза в Русия през 1998 г. Повишението на лихвените равнища до 17% от страна на местната централна банка не даде нужната подкрепа на валутата.

Събитията от вчерашния ден принудиха големите брокери, доставчици на ликвидност, или да спрат предлагането на валутни двойки, включващи рублата, или да увеличат значително марджин изискванията си за търговия с тази валута. Според анализаторите този ход ще ограничи достъпа на голяма част от спекулантите до рублата, което ще ѝ се отрази положително и цената ще се стабилизира, а волатилността ще намалее.

Едно евро се разменя срещу 1,2470 долара, след като по-рано днес достигна дъно при 1,2453. GBP/USD се намира около 1,5715, намирайки се в близост до нивата на отваряне от днес. В същото време един долар се разменя за около 117,20 йени.   

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото продължи със силната корекция, започнала след образувалата в началото на декември обръщаща техническата фигура „Morning Star”. Във вторник цената проби силната съпротива при 1,2500, но не успя да се задържи над това ниво за дълго. Силата на текущото възходящо движение е ограничена и по-сериозно поскъпване на единната валута е ограничено.

В дългосрочен план предимството остава на страната на долара и двойката вероятно ще поднови низходящото си движение. Най-близката подкрепа се намира около 1,2395, а след това и при дъното от 5 декември при 1,2247.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:50 | 05.09.22 г.
fallback