fallback

Японската йена продължава да печели позиции след проведените избори в страната

Еврото разшири загубите си в основните валутни двойки

13:00 | 15.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Йената поскъпна в понеделник, след като пазарите реагираха скептично на мащабната победа на японския министър-председател Шинзо Абе. В същото време еврото започна седмицата със загуби, на фона на очакванията, че инфлацията в еврозоната ще остане на близки до нулата нива и през следващата година.

Японският индекс Nikkei изгуби около 2% от стойността си по време на азиатската сесия. Голяма част от пазарните участници и в частност чуждестранните инвеститори, започнаха да хеджират позициите си в акции на Токийската борса. Това води до поскъпване на йената, тъй като по традиция фондовите пазари в страната и японската валута са в обратна корелация – когато акциите поевтиняват, йената поскъпва.

Голямата победа на либерал-демократичната партия и техният коалиционен партньор донесе повече от 2/3 от общо 475-те места в долната камера на парламента. С предсрочните избори, които Шиндзо Абе свика, той получи подкрепата на гражданите да продължи с изключително разхлабената си парична политика, високи правителствени разходи и предприемането на реформи. Крайната цел на агресивните действия е излизането на страната от рецесията, в която се намира от 1993 г. насам.

Еврото разшири загубите си срещу йената и записа нови такива спрямо долара, тъй като инвеститорите все още разглеждат последните решения на ЕЦБ да понижи инфлационните си очаквания за следващата година. Това решение увеличи спекулациите сред инвеститорите, че централната банка ще продължи с агресивната си политика през следващата година и вероятно ще увеличи прибегнат до нови стимули.

Основният фокус на пазарите през тази седмица ще бъде последната за тази година среща на Федералния резерв на САЩ, която ще се проведе на 16 и 17 декември. Интересът на пазарните участници ще бъде насочен върху пресконференцията на Джанет Йелън, която трябва да даде повече яснота около политиката на Фед през 2015 г.

Текущите очакванията на пазара са, че централната банка на САЩ ще започне с увеличение на лихвените проценти през третото тримесечие на следващата година. В случай, че икономическите новини продължат да бъдат по-добри от прогнозираните, лихвите може да бъдат повишени и по-скоро.

От друга страна задаващите се нови количествени улеснения от централните банки на Япония и Европа, могат да принудят Фед да промени политиката си, за да опази щатския долар от прекалено рязко поскъпване.

Едно евро се разменя срещу 1,2420 долара, което е близо до най-ниските нива от днес. GBP/USD се намира около 1,5670 и също чертае ниски стойности за днес. В същото време един долар се разменя за около 118,60 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Корекцията, която еврото формира спрямо долара за момента е спряна в подножието на 1.2500. При преминаване на това ниво, можем да очакваме по-рязко поскъпване на единната валута и достигане до следващото ниво на съпротива при 1,2600.

От друга страна в случай, че цента се задържи на текущите нива – около 1,2430, това ще създаде предпоставки за подновяване на дългосрочния тренд и предимството ще се завърне на страната на долара. Нивото при 1,2400 дава текуща подкрепа на двойката, а следващото важно ниво се намира при 1,2300. В по-дългосрочен план, доларът вероятно ще направи опит да тества 2-годишното дъно около 1,2000.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:21 | 10.09.22 г.
fallback