fallback

Щатският долар печели позиции за първи път от четири дни насам

От началото на седмицата японската йена поскъпна с малко над 3%

12:45 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар започна днешния ден със загуби, продължавайки негативната тенденция от началото на седмицата. С началото на европейската сесия зелените пари се завърнаха на печеливша територия, поскъпвайки спрямо останалите основни валути. В същото време норвежката крона се срина, след изненадващото решение на местната централна банка да понижи лихвените равнища.

Щатският долар се оттласна двуседмичното дъно, до което достигна спрямо йената по-рано днес. Зелените пари успяха да защитят позицията си след три волатилни сесии, в които инвеститорите прибраха печалбите си от ралито на долара през последните месеци. По този начин от началото на седмицата йената поскъпна малко над 3%, но анализаторите са на мнение, че предимството се запазва на страната на зелените пари.

По-рано днес централната банка на Швейцария запази лихвените си проценти непроменени, което доведе до поскъпване на франка. В същото време Норвежката банка изненадващото понижи лихвите, а това изпрати местната крона на най-ниското ѝ равнище от 2009 г. насам.

Силното поевтиняване на петрола оказва сериозен натиск върху Норвегия, чийто финансови приходи са формирани предимно от продажбата на петрол. Това принуди банката да вземе действия, преди икономиката на страната да е изпаднала в рецесия.

Друго важно събитие от днешния ден е свързано с пласирането на втория транш от програмата на ЕЦБ за таргетирани евтини заеми към банки. В случай, че се пласират прекалено ниски обеми от заеми, това ще увеличи очакванията централните банкери да предприемат допълнителни мерки и да увеличат обемите на обрано изкупуване на държавни облигации. Подобен ход може да бъде предприет отще в началото на следващата година, а това несъмнено ще доведе до ново отслабване на еврото.

Денят ще бъде натоварен и за инвеститорите отвъд Океана, тъй като и там се очакват няколко важни икономически новини. Докладът за продажбите на дребно в САЩ вероятно ще покаже, че измерителят се е увеличил с 0.3% през ноември, колко и през предходния месец.

По същото време ще бъдат публикувани и ежеседмичните данни за новите молби за помощи за безработица в страната. Тези две важни икономически новини могат да дадат подкрепа за долара, тъй като по-силни резултати ще увеличат още повече очакванията за лихвената политика на Фед, а това от своя страна неизменно ще доведе до поскъпване за зелените пари.

Едно евро се разменя срещу 1,2415 долара, което е близо до най-ниските стойности за днес. GBP/USD се намира около 1,5660 и също се намира в близост до най-ниските нива от днес. В същото време един долар се разменя за около 118,70 йени, след като по-рано достигна дъно при 117,42.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

През вчерашния ден двойката последва сигнала на техническата фигура “Morning Star” и цената се насочи нагоре. Възходът на еврото бе прекратен тази сутрин, след достигане до подножието на силната съпротива при 1,2500.

В случай, че двойката не успее да пробие това ниво, предпоставките за корекция в полза на единната валута ще намалеят значително и предимството ще се завърне на страната на долара.

GBP/USD

Тази сутрин британската лира се изкачи до триседмичен връх при 1,5756, тествайки неуспешно съпротивата на низходящата тренд линия построена по върховете от средата на юли. По-сериозно поскъпване на паунда е възможно в случай, че цената се изкачи над съпротивата на описаната тренд линия.

Ако това не се случи, валидността на дългосрочния низходящ тренд ще бъде потвърдена и вероятно ще станем свидетели на ново поскъпване на долара.

USD/JPY

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 12.09.22 г.
fallback