fallback

Слаб старт на деня за еврото в очакване на срещата на ЕЦБ

Пазарът очаква Марио Драги и компания да не предприемат промяна в лихвените проценти

12:42 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Фокусът на инвеститорите днес ще бъде насочен към Стария континент, където ще се проведат срещите на Европейската и Английската централни банки. В очакване на събитията еврото остана слабо, за разлика от британската лира, която записва втори пореден ден на печалби спрямо долара.

В същото време зелените пари се задържат в подножието на психологическите 120 йени за долар, ниво, което за последно беше достигано през юли 2007 г. Зелените пари печелят позиции на фона на очаквания доклад за създадените нови работни места в САЩ, тъй като прогнозите са за пореден месец със силни данни.

Щатският долар е на път да се изкачи до най-високото си ниво от 5 години насам спрямо кошница от 10 основни валути. Индексът следящ представянето на долара се намира на най-високото си ниво от март 2009 г., като само през тази година показателят се е увеличил с 9,4%. Натрупаната печалба за долара спрямо всички основни валути на годишна база е най-голямата от 2004 г. насам.

Еврото се задържа около най-ниските си нива за последните две години в часовете преди пресконференцията на ЕЦБ, която ще започне в 15:30 българско време. Спекулациите, че централните банкери ще добавят нови стимули към икономиката се увеличиха значително през последните дни, тъй като макроикономическите новини от еврозоната от последния месец продължават да разочароват инвеститорите.

Очакванията са, че ЕЦБ няма да прави нова промяна в лихвените проценти, след като ги намали до нива близки до нулата. По-вероятните допълнителни мерки, които може да бъдат предприети, са свързани с изкупуването на още повече ДЦК, това заяви Марио Драги преди около месец.

Във Великобритания ще се проведе срещата и на Английската централна банка. Дългосрочните очаквания за политиката на банкерите се различават коренно от тези на европейските им колеги. През 2015 г. централните банкери от Лондон вероятно ще започнат постепенно да повишават лихвените равнища, което ще даде тласък на британския паунд. На днешната последна среща за тази година Английската централна банка вероятно няма да предприеме никакви действия и ще продължи текущата си парична политика.

Вниманието ще се завърне към долара в петък, когато ще бъдат изнесени данните за промяната в неселскостопанската заетост за месец ноември в САЩ. Прогнозите за ръст от 230 000 работни места обнадеждава пазара и това подкрепя долара още от началото на тази седмица.

Едно евро се разменя срещу 1,2315 долара, след като по-рано днес за кратко се понижи под 1,2300. GBP/USD се намира около 1,5680, в близост до нивата на отваряне. В същото време един долар се разменя за около 119,90 йени, близо до върховете от днес.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото беше подложено на силни разпродажби от началото на седмицата. През последните дни, цената срещаше съпротивата на низходящата тренд линия, построена по върховете от средата на месец август. Неуспешните опити за пробив на тази съпротива дадоха възможност на долара да поднови силното си низходящо движение, достигайки до подкрепата при 1,2300.

Разглеждайки представянето на двойката през юли 2012 г, откриваме подкрепа около 1,2550, а следващото важно ниво ще представлява дъното при 1,2037. Вероятна корекция за еврото, ще бъде ограничена от съпротивата около 1,2400. Индикаторът RSI ни показва, че двойката не се намира в състояние на свръх продажба, което означава, че низходящият тренд може да продължи.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 26.08.22 г.
fallback