fallback

Ново силно поскъпване на долара след изборите в САЩ

Победата на републиканците увеличи значително апетита за риск на инвеститорите отвъд Океана

12:00 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

След кратко прекъсване, щатският долар се изкачи до нов 7-годишен връх спрямо йената след проведените междинни избори в САЩ. Зелените пари спечелиха солидни позиции и спрямо еврото и британският паунд. Вотът беше спечелен от републиканците, а пазарът реагира положително на новината, увеличавайки надеждите за край на политическите спорове във Вашингтон, увеличавайки нагласите за по-рискови активи.

Анализаторите коментираха, че резултатите от междинните избори в САЩ са били очаквани, но победата е била по-категорична от прогнозираното. Републиканците се възползваха от вълната от недоволство сред избирателите и вече имат контрол върху Сената във Вашингтон.

Това е удар за президента Барак Обама, които е демократ и идеите, които предлага рядко се приемат от опозицията му. Очакванията са, че със сегашния предимно републикански състав на Сената, влиянието на Обама ще бъде силно ограничено в последните две години от неговото управление.

Победата на републиканците в САЩ увеличи значително апетита за риск на инвеститорите отвъд Океана, тъй като политическите разбирания на политиците от тази партия са по-консервативни, а това от своя страна ограничава вероятността от изненадващи решения в страната. Тази презумпция доведе до поскъпване на долара, най-вече спрямо йената, тъй като азиатската валута е използвана като актив убежище, а намалението на риска в известна степен понижава интереса към йената.

Във вторник еврото прекъсна негативната си серия спрямо долара, извличайки печалби, след като инвеститорите прибраха част от печалбите си преди резултатите от междинните избори в САЩ. Днес зелените пари печелят позиции спрямо единната валута, тъй като погледите на инвеститорите се насочиха към утрешната среща на Европейската централна банка. Фокусът на събранието на централните банкери ще бъде количествените стимули.

Инвеститорите започнаха да покриват експозициите си в евро след доклад на Reuters, който цитира източници от ЕЦБ, които коментират, че колеги на Марио Драги от централната банка са недоволни от неговия „потаен стил на управление и хаотична комуникация“.

Някои от тях бяха особено разгневени, че Драги е коментирал поставената цел за увеличаване на баланса на ЕЦБ веднага, след като управителният съвет на банката се съгласил да не изнася допълнителна публична информация. Очакванията за утрешната среща на Европейската банка са, че институцията вероятно ще се въздържи от нови количествени облекчения.

Едно евро се разменя срещу 1,2500 долара, след като по-рано достигна дневен връх при 1,2664. GBP/USD се намира около 1,5925, в близост до дъната за днес. В същото време един долар се разменя около 114,50 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Във вторник единната валута поскъпна значително спрямо долара, доближавайки се до съпротивата при 1.2580. Тази сутрин зелените пари си върнаха предимството и заличиха натрупаната от еврото печалба. Двойката се понижи под психологическите 1,2500.

В случай, че доларът успее да пробие това ниво и да се задържи под него, можем да очакваме още по-сериозно затвърждаване на низходящия тренд и тестване на важното дъно при 1,2000. Вчерашният опит за корекция на еврото се оказа неуспешен, но перспективите за временно поскъпване на единната валута остават.

GBP/USD

Британската лира е подложена на масови разпродажби през днешния ден, след като за изминалите четири сесии цената не успя да пробие съпротивата около 1,6020.

Силното низходящо движение за двойката вероятно ще доведе тест на дъното от месец ноември 2013 г. при 1,5848. Дългосрочният низходящ тренд за двойката остава валиден.

USD/JPY

Доларът взе глътка въздух във вторник и през днешния ден отново записва нови върхове спрямо йената. Цената се доближи до върха от декември 2007 г. при 114,70, а следващото ниво на съпротива се намира при 115,95.

Рязкото поскъпване на зелените пари в един момент непременно ще доведе до по-сериозна корекция в полза на йената, но подобно движение едва ли ще прекъсне дългосрочния възходящ тренд.

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:03 | 10.09.22 г.
fallback