fallback

Йената продължава да печели позиции, достигайки eдномесечен връх

Нетните бичи залози за долара спрямо останалите основни валути се увеличиха до рекордно висока стойност

12:55 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Японската йената продължава да печели позиции спрямо основните си конкуренти на фона на разпродажбите на фондовите пазари, които увеличиха апетита към активи-убежища. Йената достигна до едномесечен връх спрямо долара, след като по време на азиатската сесия опасенията около забавянето на глобалния икономически растеж доведоха до разпродажби, които се пренесоха и на борсата в Европа.

По време на азиатската сесия фондовите пазари в Япония продължиха да се сриват, увеличавайки негативното рали за пета поредна седмица. Това движение се отразява положително на йената, тъй като по традиция тя се намира в обратна корелация с местния фондов пазар.

Японските пари са спечелили 2% през последния месец, което ги превръща в най-добре представящата се валута спрямо кошница от десет основни контрагента.

Другата основна причина за силното представяне на йената е свързано с повсеместните опасения, свързани със забавянето на глобалния икономически растеж. Йената се представи особено силно спрямо долара, след като от последната среща на Федералния резерв на САЩ стана ясно, че очакваното повишение на лихвените проценти вероятно ще се забави, на фона на рисковете, които по-слабата световна икономика, могат да окажат върху страната.

Хедж фондовете, както и големите финансови спекуланти, намалиха бичите си залози за йената за първи път от три седмици насам. Нетните къси позиции във фючърси и опции са намалели до 112 551 на 7 октомври, спрямо 120 878 през преходната седмица, стана ясно от данните публикувани от американската търговска комисия за фючърсна търговия.

В същото време нетните бичи залози за долара спрямо осемте основни валути, са се увеличили до 313 878 контракта, което е рекордно висока стойност.

Едно евро се разменя днес срещу 1,2670 долара. GBP/USD се намира около 1,6080, близо до най-ниските нива за днес. В същото време долар се разменя за 107,50 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В началото на новата седмица еврото задържа позициите си, след като двойката формира рейндж на движение в рамките от 1,2570 до 1,27500. За момента опитът на единната валута да вземе предимството в свои ръце се оказва неуспешен.

В случай, че на дневна база цената се изкачи над 1,2790, можем да станем свидетели на тест на психологическата съпротива при 1,3000. Поскъпване на еврото над тези нива са слабо вероятни, тъй като силата на текущия низходящ тренд продължава да е определяща за представянето на двойката.

GBP/USD

Паундът достигна дневен връх при 1,6125, в опит да прекъсне загубите, които натрупа през последните две търговски сесии. Най-близката съпротива за двойката остава при 1,6183, където се намира низходящата тренд линия, построена от началото на юли.

Пробив над това ниво ще освободи пътя нагоре към 1,6237. В същото време, текущата подкрепа се намира около 1,6045, а следващата при дъното от 3 октомври при 1,5939.

USD/JPY

Йената продължава да поскъпва уверено спрямо долара, след като тази сутрин цента достигна едномесечно дъно при 107,05, което е близо до ключовата подкрепа при 107,00.

В случай, че цената се понижи под тази стойност, валидността на дългосрочния възходящ тренд ще бъде сериозно компрометирана и можем да очакваме понижения до около 105,00.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 13.09.22 г.
fallback